Skremmende godt halloween-fint frøsmør:-)

Uansett årstid, vær, vind eller tid på døgnet – har jeg alltid lyst på en skje med nøttesmør eller frøsmør. Den litt salte, dype, deilige, kremete smaken på tunga … Det er det beste jeg vet. Dessverre er det også noe av det dyreste på kvitteringen fra matbutikken, så bortsett fra peanøttsmøret til Green Choice, som har en grei pris og som vi alltid har i hus, så lager jeg som regel eget nøtte- og frøsmør. Og i det siste har jeg i stadig større grad brukt solsikkekjerner, sesamfrø og gresskarkjerner – det er generelt mer bærekraftig enn nøtter – og mye rimeligere. Har du nøtteallergi er det jo også fint å vite at frø funker like bra!

I går laget vi grønt frøsmør av gresskarkjerner og solsikkefrø. Ikke bare ble det knallgodt – det fikk en sånn passe skummel grønnfarge, perfekt nå som vi nærmer oss slutten av oktober og Halloween. En av dagene skal jeg lage gresskarsuppe med nellik og rosmarin og servere den oransje suppa drisle over dette frøsmøret rørt ut med litt olivenolje, et dryss spirulina (for ekstra farge!), sitron, sitronskall og salt. Det kommer til å se fantastisk ut! :-)

Uansett. Når jeg har tid legger jeg frø og/eller nøtter jeg vil lage smør av i bløt over natta eller i et par timer, for så å skylle, legge ut over et stekebrett og la stå på svak varme i noen timer. Nøtter og frø (og ulike kornslag) begynner nemlig å spire når de ligger i vannet – noe som gjør at de blir lettere å fordøye for kroppen og næringsopptaket øker veldig. Men det går helt fint å droppe det.

Du kan selv velge om du vil lage raw-smør eller tar deg tiden og bryet med å varme nøtter/frø i ovnen i en halvtimes tid på rett under 100 grader, før du setter i gang. Jeg liker best sistnevnte, for da får du ut mye mer smak, men igjen – det går helt fint å la det være også!

Oppskriften er superenkel, men du trenger en kraftig kjøkkenmaskin hvis du vil har smøret helt glatt. Noe som heller ikke er et must. Herlig med oppskrifter som har takhøyde, tilpasningsevne og rom for å være kreativ, spør du meg :-)

  1. Mål opp 200-400 g frø og/eller nøtter (solsikkerfrø, gresskarkjerner, sesamfrø, hasselnøtter cashewnøtter, mandler) og ha i food prosessoren din. Vil du ha samme grønne Halloween-ish farge som den på bildet, så bruk2/3 gresskarkjerner og 1/3 solsikkefrø. (Et sted mellom 200-400 g har vist seg å være perfekt – større mengder enn dette blir som regel for mye for kjøkkenmaskinen, mindre blir for strevsomt for deg, for da må du skrape ned frø/nøtter hele tiden :-)

  2. Kjør til pulver. Skrap ned fra sidene et par ganger underveis hvis det setter seg fast. Vær tålmodig, det vil bli til “smør” bare du kjører lenge nok. Men er kjøkkenmaskinen din litt slapp og du sliter med å få konsistensen på smøret riktig rennende og deilig, er det lov å jukse med litt kokosolje eller en annen god olje uten for mye smak.

  3. Når konsistensen begynner å bli bra kan du ha i litt honning eller lønnesirup om du er glad i det søte, krydre med kanel, kardemomme eller vanilje – eller bare smake til med ca 1 ts hav- eller himalayasalt. I dag blendet jeg inn kokosmelk fra pakke (begynn med det tjukke på toppen og tilsett eventuelt kokosvannet også, alt etter hvordan du vil ha konsistensen) sammen med to skjeer honning … OMG! Bildet til slutt her viser resultatet, og det smaker bare helt vidunderlig! Perfekt til fruktsalat, på grøt, på brødskiva eller desserten. Du kan også ha i litt kardemomme eller vaniljepulver eller erstatte honningen med lønnesirup eller kokosblomstsukker. Og evt. litt kokosolje om den skal brukes som kaketopping.
    Her er det altså bare å smake seg frem til sitt egen favorittpålegg. Godt blir det uansett! Ja, og et siste tips helt til slutt: Er du glad i krønsjy smør kan du spare på 2 ss av frø/nøtter før de er helt malt til pulver av kjøkkenmaskinen, og røre inn i smøret igjen helt til slutt.

    :-) Liv

Før kokosmelk og honning kom oppi. Sånn spiser jeg som regel frøsmøret … Perfekt som en rask snacks med eple eller banan til – eller på brødskiva, gjerne med eplemos, bær, frukt i skiver, avocado eller honning/lønnesirup over. Og helt suveren å blande inn i dressinger med olje, salt, sitron og revet sitronskall til salater, quinoabowls og ovnsbakte grønnsaker! Anbefales!

Før kokosmelk og honning kom oppi. Sånn spiser jeg som regel frøsmøret … Perfekt som en rask snacks med eple eller banan til – eller på brødskiva, gjerne med eplemos, bær, frukt i skiver, avocado eller honning/lønnesirup over. Og helt suveren å blande inn i dressinger med olje, salt, sitron og revet sitronskall til salater, quinoabowls og ovnsbakte grønnsaker! Anbefales!

Superduper i smoothies også! Den blir ekstra næringsrik på et blunk!

Superduper i smoothies også! Den blir ekstra næringsrik på et blunk!

Etter at kokosmelk + honning kom oppi … NAM!

Etter at kokosmelk + honning kom oppi … NAM!