Min julefavoritt: Sjokolade- og appelsinbrownies

Det er noe med duften av appelsin som minner meg om jul. Og sjokolade … det blir jo aldri feil, heller ikke i desember. Selv om det er herlig å bake de tradisjonelle julekakene år etter år, så er det også noen ganger moro med noe nytt. For ikke å snakke om godt!

Så skulle du på noe tidspunkt i jula få lyst på noe annet enn pepperkake- og fattigmenn, så er det denne helt AMAZING, overdådige, deilige kaka du skal bake. Eller bake og bake. Dette er jo en raw cake – så den er veldig enkel å lage og her er det kjøkkenmaskin som gjelder. Jeg bare elsker den, og den er en favoritt blant de andre her i huset også. Og så synes jeg at den er litt julete, med det supergode appelsinsaltet på toppen – selv om jeg også må innrømme at den flere år på rad har vært bursdagskaken min midtsommers …

Uansett – dette er kaka si, det lover jeg! Jeg kniper innimellom litt inn på søtningsmengden, både i form av dadler og lønnesirup, og har også noen ganger svarte bønner i deigen. Det funker så det suser det også, den blir litt mindre konfekt og litt mer passende som onsdagsluksus.
Men er det jul, så er det jul :-)

Du trenger:

Browniedeigen:
300 g mandler (spar på 70 gram som du ikke finmaler)
7 ss raw kakao (eller vanlig, men da muligens litt mindre – smak deg frem)
200 g dadler (er de harde, så legg dem i litt vann i noen minutter først)
75 g lønnesirup
revet skall av 2 økologiske appelsiner
En klype Himalayasalt, finmalt
En kaffeskvett til passe kakekonsistens (vann funker også)

Glasur:
80 g mandelsmør eller annet mildt nøttesmør (jeg har i blant erstattet det med avokado og gått ned på kokosfettmengden, det funker også!)
40 g extra virgin kokosolje
30 g lønnesirup, kokosblomstsirup eller lignende mørk og god søtning
2 ss raw kakao
revet skall og juice fra 1 økologisk appelsin

Topping:
Revet skall fra 1 økologisk appelsin
Himalayasalt

Slik gjør du:
Bruk pulsknappen og kjør 230 g av mandlene til et fint mel. Spar på 70 gram som du ikke finmaler – de skal i til slutt for å gi deilig krønsj. Ha i resten av ingrediensene til deigen og kjør til en jevn blanding. Puls inn resten av mandlene helt på slutten. De skal være ganske grovhakkede.

Trykk browniedeigen utover i en brownieform, gjerne med bakepapir. Kjør alle ingrediensene til glasuren i foodprosessoren der du laget deigen. Du trenger absolutt ikke vaske beholderen først :-) Den skal være helt glatt. Bre over glasuren og la kaken hvile i kjøleskapet i noen timer.

Bland revet appelsinskall med saltet og dryss dette over ved servering. Det både ser og smaker helt magisk!

NAM! Her er den klar til servering etter en runde i kjølen. Eventuelle rester kan du fryse ned – slik at du kan gå på skattejakt i frysen en kald januarkveld.

NAM! Her er den klar til servering etter en runde i kjølen. Eventuelle rester kan du fryse ned – slik at du kan gå på skattejakt i frysen en kald januarkveld.