Derfor er gullmelk-trenden kommet for å bli

Jeg ELSKER kaffekoppen min om morgenen og har ingen planer om å bytte den ut. Men alle koppene med kaffe utover dagen, for å få ekstra piff … De vil jeg gjerne til livs! I høst har derfor gullmelk i ulike former blitt en fast erstatter for ettermiddagskaffen hjemme hos oss. Det er så utrolig enkelt og raskt å lage, og så ufattelig godt! Ikke rart at det gylne brygget stadig oftere finner veien til instafeeder, magasiner og blogger.

Med litt pepper og/eller cajenne gir den et lite varmende kick, a la koffeinet i kaffeen, samtidig som du kan drikke den rett før sengetid og sove som en stein hele natten. I tillegg jubler tarmfloraen og immunforsvaret av alle krydderne. Win-win-win nå når nettene er lange og kulda har satt inn! :-)

Ikke fortvil om du mangler noen av ingrediensene under – ta det du har, og smak deg frem til din egen nye favoritt! For golden milk får du strengt tatt av å ha gurkemeie + minst ett annet krydder i varm melk. Og helst litt pepper/cajenne + kokosolje, for da får curcumenoidene i gurkemeien, de som virker dempende på betennelser i kroppen, fart på seg.

Krydderne du har i en golden milk – eller golden latte og gullmelk – kjært barn har jo mange navn – kan være kanel, ingefær, kardemomme, muskat, nellik, stjerneanis, anis og safran. Og helt sikkert andre som jeg ikke har tenkt på eller prøvd! I disse førjulstider er det bare å se seg om i krydderskuffen, for alle krydderne vi bruker til julebaksten passer perfekt i golden milk!

Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på golden milk med vanilje og honning, men har kommet frem til at denne her, som også er noe enklere, er en minst like god variant. Vaniljesmaken forsvinner i alle de andre krydderne – og bruker du en havremelk som er naturlig søt, så synes jeg honning blir overflødig. Men feel fri til å teste begge og være uenig, altså.

Du trenger:

5 dl havremelk (vi bruker Mylk fra Berit Nordstrand fordi den er så søt og god)
1 ss malt gurkemeie
1 ts malt Ceylon-kanel
1 ts malt kardemomme
1 ts malt cajennepepper eller vanlig, malt, svart pepper – eller 50-50 av de to
1 ss ekstra virgin kokosolje

Og eventuelt:

1 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik eller stjerneanis. Da lukter det sånn ekstra deilig juuuul …
1 ss ekstra virgin kokosolje
Litt ekstra vann/melk for å drøye drikken litt eller for å minske styrken på brygget om du synes det blir for heftig :-)

Slik gjør du:
Varm opp melken. Pass på at den ikke blir for rykende varm, da ødelegges de gode egenskapene til kokosoljen. Visp alle ingrediensene godt sammen så du får et luftig skum på toppen. Hell i to kopper og nyt.

Vil du lage julerød variant, så ha i rødbetjuice. Faktisk veldig godt det også! :-)

Golden milk er bare SÅ godt!

Golden milk er bare SÅ godt!

Jo mer krydder, dess mørkere gull – og dess mer goodies til tarmfloraen din :-)

Jo mer krydder, dess mørkere gull – og dess mer goodies til tarmfloraen din :-)