Romjulsgranola – som funker like bra i januar :-)

Dette er en superenkel oppskrift som vi lager hver gang vi har tre brune bananer liggende som bare ber om å få komme til nytte og glede. Denne varianten er krydret med varmende kanel, ingefær og kardemomme – derav romjulsnavnet. Men den er like deilig en kald januarmorgen som nå i høytiden.

Her er oppskriften:

1 kopp hasselnøtter eller mandler
1 kopp valnøtter eller pekannøtter
1 kopp gresskarkjerner
1 kopp solsikkekjerner
1 kopp chiafrø eller linfrø
2 kopper store eller små havregryn
3 små, godt modne bananer eller tilsvarende mengde usukret eplemos
3 ss tahini, nøttesmør eller kokosolje/flytende rapskokos
3 ss honning eller lønnesirup
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt kardemomme

Sett ovnen på 150-160 grader. Mos bananene godt med tahini/nøttesmør/kokosolje og honning/lønnesirup i en stor bolle. Jeg bruker en stavmikser til dette, men har du litt tålmodighet er det null problem å mose for hånd med en gaffel eller lignende. Rør så inn alt det tørre med ei sleiv eller en slikkepott til alt er blandet. Bre blandingen over på et bakepapirkledd stekebrett. Sett i ovnen og bak granolaen i cirka en halvtime til en times tid (kommer litt an på ovnen) til granolaen er blitt gyllen og fin. Rør i blandingen og del den eventuelt opp litt innimellom mens den baker, så den ikke svir. Det kan også være fint å sette en tresleiv eller lignende i ovnsdøra en stund for å slippe ut damp. Jeg liker veldig godt å ha litt størrelse på granolaklumpene, da det gjør at jeg kan ha dem med litt a la energibarer i matboksen til jentene når det er skole eller spise dem som snacks i hånda når jeg trenger et raskt mellommåltid eller, i ærlighetens navn, bare er sugen på noe godt. :-) Men er granolaen i veldig store biter blir de blir ofte bitte litt seige inni (godt det også) – og med mindre biter knaser de enda mer og er lettere å bruke som vanlig granola. En smakssak, med andre ord – prøv begge deler! La blandingen avkjøles før du tar den over på glass eller i en lufttett boks. Skulle granolaklumpene av en eller annen grunn ikke være sprø nok etter avkjøling, så baker du dem bare videre i 10-15 minutter til på lav temperatur.

* Bruk en kopp eller et krus du synes har passe størrelse– vi bruker alltid en av Mummikoppene våre som rommer 2,5 dl. Er bananene store, så bruk toppede kopper av ingrediensene eller hiv oppi en liten kopp med revet kokos eller ekstra nøtter.

* Har du lyst, kan du tilsette rosiner eller gojibær i blandingen når den er ferdig avkjølt. Og hvis du vil eksperimentere – dropp krydderne og tilsett en halv kopp kakaopulver (gjerne raw) i blandingen før baking eller prøv lag gulrotkake-variant ved å droppe en banan og tilsette et par revne gulrøtter. Jeg har også, med hell, tilsatt det tørre innholdet i et par teposer med gurkemeie- og chai i granolablandingen. Det er uendelig med smakstilsetnings-muligheter, men sikkert greit å prøve grunnoppskriften en gang eller to først:-)

IMG_8060.jpg
Romjulsgranola klar til å nytes!

Romjulsgranola klar til å nytes!