Lynrask Chili sin carne

Ja, da. Mange ingredienser, men det som tar tid her er strengt tatt å vaske/skrelle grønnsaker og å åpne lokk og pakker. I ærlighetens navn så er det food prosessoren som gjør den største jobben. For moro skyld tok jeg tiden da jeg laget retten – og det tok 15 minutter fra jeg begynte skrellinga til chilien putret i gryta. Mens den sto på ovnen og godgjorde seg, og risen kokte ved dens side, tok jeg meg en kaffe og hjalp de to eldste med dagens lekser ved kjøkkenbordet. Stressfri middag, med andre ord. Og himmelsk god! Dette blir en stor porsjon (vi var 6 stk til middag i dag og spiste bare halve gryta selv om Yngvar forsynte seg tre ganger :-)), så frys ned restene til en annen dag, eller gjør som oss – bruk det som er igjen til middagen i morgen, men da sammen med tortillalefser, mais og salat, som en slags form for burritos. Nam! 

1 rødløk
1 gul løk
3 fedd hvitløk
1/2 chili eller en liten klype malt chili (mer eller mindre alt etter hvor glad familien er i sterk mat)
1 søtpotet (eller 3-4 gulrøtter)
1 paprika
1 pk sjampinjonger
2 ts spisskummen
1 ts ekte kanel
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano eller en håndfull frisk oregano
1 pk svarte bønner
1 pk kidneybønner
1 boks tomatpuré
2 pk hakkede tomater eller passata
4-5 dl vann (husk å bruke litt av det til å riste ut alt fra food prossesoren, tomatpuréboksen og de hakkede tomatene)
1 ss raw kakao
1 ss lønnesirup
Havsalt, buljong eller allroundkrydder – smak til!

Tilbehør: Quinoa eller fullkornris, strimlet rødkål med en dæsj eplecidereddik, avokado og eventuelt rømme.

 

Slik gjør du det:

1. Varm en gryte med stekeolje (jeg bruker Berit Nordstrands Rapskokos). (Sett eventuelt på quinoaen/risen dersom du ikke allerede har ferdigkokt).
2. Ha løk, hvitløksfedd og chili i food prosessoren. Bruk pulsknappen til alt er kuttet opp (men ikke er blitt til mos).
3. Ha løkblandingen i den varme gryta, fyll food prosessoren med søtpotet og paprika og bruk pulsknappen igjen til alt er oppdelt. Rør i gryta innimellom så løken ikke svir seg.
4. Åpne de hakkede tomatene og bønnepakkene. Sil av bønnene. 
4. Når løken begynner å bli gjennomsiktig har du søtpotet- og paprikablandingen oppi gryta sammen med løken og rører godt. 
5. Ha soppen i food prosessoren. Bruk pulsknappen til alt er kuttet opp i fine biter og ha i gryta. 
6. Rør inn krydderne.
7. Ha i bønnene, tomatpuré, hakkede tomater og vann. La putre på svak varme til kjøkkenet er fylt av en herlig duft, risen er klar og ingen klarer å vente lenger. Siden grønnsakene er så finkuttet trenger det ikke ta mer enn 10 minutter, men den kan gjerne stå lenger. 
8. Rett før servering rører du inn kakao og lønnesirup, og smaker til med valgfri saltkilde. 

God middag! 


:-) Liv
 

 

 

IMG_6247.JPG