Eplefest!

En av mine favorittbøker da jeg var liten handlet om en jente som forbarmet seg over et epletre som egentlig skulle hogges. Hun stelte og vannet det, og treet ble så takknemlig at det hver høst overøste henne og familien med epler. Det fylte hele huset, fra kjeller til loft, og de lagde de mest vidunderlige ting av eplene før de inviterte både “folk og fe og lodne dyr til eplefest”. Jeg tenkte på denne boka da vi ble invitert (eller mulig vi inviterte oss selv :-)) inn i naboens hage. Hva han har gjort av gode ting for de treene aner jeg ikke, men den eplehagen hans, altså! SÅ mange ulike sorter og SÅ vanvittig mange søte, modne epler! Jeg har knapt sett lignende, ikke en gang i eplebygda jeg vokste opp i, Sogndal. Vi kom glade og takknemlige hjem med både poser og lommer (og mager) fulle av allskens epler – og satte i gang matauk og “kreativt epleverksted” sammen med ungene. Her er det vi laget:

10 liter eplemos:
Vi beholder alt av skall som ser pent ut for ekstra næringsrikt “syltetøy”, slenger i litt krydder, som stjerneanis, kanel, ingefær, kardemomme og vanilje – eller vi river opp posen og har i det tørre innholdet i en god krydderte! Ofte har vi i pærer eller annen frukt også. Rågodt!
Vi har litt vann i bunnen av gryta så det ikke svir seg, og kjører med stavmikseren når alt er kokt opp. Så fryser vi på syltetøyglass eller mylkekartonger). Det er helt utrolig hvor søtt det blir – helt uten tilsatt sukker.

Smothies-epler:
Vi hakker epler i mindre biter (perfekt jobb for ungene!) og fryser i poser til vinterens smothieser.

Matpakke-epler:
De fineste eplene fikk plass i kjøleskapet til matpakkene fremover.

Lørdagsgodt i uka-epler:
Min gamle favoritt! Rett og slett skivede epler som du dypper i en blanding av kokosblomstsukker, kanel, kardemomme og ingefær. OMG!

Eplekakepizza:
Denne oppskriften har jeg delt før: https://www.livogyngvar.no/blogg/2018/9/2/eplekakepizza-med-grov-bunn

To brett eplechips:
Familiens nye favorittsnacks! Skjær epler i tynne skiver og legg dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Det gjør ingenting om de ligger litt oppå hverandre, da de kommer til å krympe veldig. Dryss gjerne litt kanel over. Sett i ovnen på rett under 100 grader og tørk eplene i noen timer. Åpne ovnsdøra noen ganger underveis for å slippe ut damp. Avkjøl og oppbevar i en tett boks på et mørkt og kjølig sted – hvis du ikke gjør som oss, da, og spiser dem opp på 1-2-3.

De neste dagene blir det ny runde med eplechips – og trolig en god eplekake! Ja, og så skal vi lage epleis ved å fylle ispinneformer med eplemos. Og muligens lage eplegranola også. Eller eplebarer med nøtter og frø? På mandagsgrøten blir det i hvert fall garantert revet eple med kaneldryss. Mmmmm …

:-) Liv

IMG_6494.JPG