Slik lager du din egen sjokolade

Yngvar sluttet å snuse på 40 årsdagen sin. Det var i hovedsak to grunner til at han klarte det:
1) Tanken på at han med hver eneste lille snusboks støttet tobakksindustrien og all djevelskapen den forårsaker rundt om i verden.
2) Lovnaden om at han, når som helst når han kjente suget etter snus, skulle få ta seg en bit mørk sjokolade. 

Det har gått med en del sjokoladeplater, for å si det slik. Flaks for ham at han driver med det han driver med ;-)

Ettersom sjokolade på et vis er blitt en del av basiskosten til min kjære, så lager jeg rett som det er sjokoladen selv. Da vet jeg akkurat hva som er i, og jeg kan proppe den med deilige, næringsrike godsaker. Enkelt er det også – og det liker vi jo.

Her er oppskriften jeg alltid kommer tilbake til. Det er kun to ulemper med den. Du må en tur i helsekosten for å skaffe noen av ingrediensene (så det krever litt planlegging før sjokoladesuget kommer), og den må oppbevares i kjøleskap eller fryser. Eller forresten, det er enda en ting: Sjokoladen blir så god at jeg blir som Yngvar, og sniker til meg en bit hver eneste gang jeg passerer fryseren. Men altså, den er jo full av good stuff, da. 

200 g kakaosmør
80 g ekstra virgin kokosolje
8 ss raw kakao (eller en blanding av raw kakao og carobpulver)
en liten klype himalaya- eller havsalt
1/2 ts vaniljepulver
125 g valnøtter
10 tørkede aprikoser uten svovel eller fiken
en neve tørkede inkabær, morbær eller gojibær
En neve chiafrø
En neve sesamfrø

Smelt kakaosmør og kokosolje i vannbad eller på laveste temperatur på induksjon. I mens grovhakker du tørket aprikos og nøtter. Når alt er smeltet har du i kakao/carob, salt og vanilje. Rør godt. Kle en liten langpanne med bakepapir og fordel sjokoladen jevnt utover. Dryss hakket aprikos, nøtter, bær og frø over og sett kaldt. Om vinteren setter jeg den bare på trappa, i går kveld fikk den plass i kjøleskapet. Vil du ha fine sjokoladeplater (feks til å gi bort til bursdager, jul osv). må du dele opp med kniv like før den er helt stivnet – men smaken er akkurat like god om du bryter den opp i ujevne biter. Oppbevar kaldt og nyt umiddelbart etter at den er kommet ut i romtemperatur.

Ps! Du kan egentlig ha i alt mulig godt i sjokoladen. Du kan også gjøre den nøttefri eller fruktfri, dersom det skulle være ønskelig. Men hvis du dropper frukt og bær ville jeg nok hatt i litt kokosblomstsukker for å balansere bitterheten i sjokoladen. Lakrispulver, kokosflak, revet appelsinskall, solsikke- og gresskarkjerner, frisk, revet eller tørket ingefær, en pose krydderte ... Eksperimenter og lag din egen signatur-sjokolade! Vi liker også å riste nøtter og kjerner raskt i ovnen for å få ekstra nøttesmak. Men det er absolutt ikke noe must.


 

yoori-koo-51878-unsplash.jpg
liv loftesnesComment