Slik gjør du barnas klesskap mer minimalist-ish

De fleste norske barn har skapet fullt av klær. Og rett som det er hører jeg mammaer og pappaer fortvile over haugene med skittentøy, alle klærne som må legges på plass og hvor lang tid barna bruker på å kle seg om morgenen.

Selv om vi har tatt farvel med langt over halvparten av klærne vi hadde før, har jeg ikke tenkt å påstå at vi ikke har klesvask lenger. Eller at det alltid er orden i tøyskuffene. Men vi vasker mye sjeldnere etter at vi kvittet oss med alt det overflødige tøyet til både barn og voksne. Med færre plagg i omløp er vi blitt flinkere til å vurdere om vi kan bruke klærne en ekstra dag og vi putter det ikke automatisk i skittentøykurven. Og å legge på plass tøy når skap og skuffer er oversiktlige, og kan lukkes uten å måtte trykke sammen tøyet ... Vel, det har utgjort en kjempeforskjell for oss! Det er også mye lettere for ungene å holde oversikt, legge på plass og å kle seg selv – på 1-2-3, noe som gir oss bedre tid om morgenen. Til og med minstejenta, på 2,5 år legger pysjen på plass i riktig skuff og finner tøyet på egen hånd. Det er jo heller ikke så nøye med den brettinga når det er godt med plass :-)

Spørsmålet vi stilte oss da vi tok en opprydning i barnetøyet var dette:

Hvor mange klær trenger egentlig et barn? Sesongene i Norge gjør at vi trenger litt mer enn i en del andre land, og noen har jo aktiviteter som krever litt mer av enkelte plagg enn andre. De fleste trenger dessuten skift til barnehage og skole – og kanskje til skolefritidsordning eller lignende.

Men ofte overdriver vi behovene slik at det hoper seg opp, både hjemme og på plassen til ungene. Både store og små mister oversikten og det blir bare rot. Barna finner ikke det de trenger i mengden av tøy og hele vitsen med arsenalet av klær forsvinner.

Med en liten, enkel garderobe med smarte plagg som passer noenlunde sammen (for noen er dette viktigere enn for andre), blir det meste enklere. Og jo flere man er i familien, jo større effekt gir det å downsize garderobene til hver enkelt, det har vi erfart!

Slik kan du forenkle barnas klesskap:

–      Hurra for arving! Men vær god på å gi videre det som ikke passer eller trengs.

–      Hvor mange par sokker, strømpebukser, luer, votter og skjerf trenger barna, egentlig? Lag en oversikt over antallet plagg det er behov for i hver kategori før dere går i gang med å sortere og kvitte dere med plagg.

– Legg alt i samme kategori i en haug når du sorterer og prøv å få med alt. Memorer eventuelt det som ligger i skittentøyskurven. Det du finner her er trolig det som er mest i bruk …

–      Vi har aldri vært så opptatt av hva barna går i, så lenge klærne er i ok stand og passer til både kropp og sesong. Ja, og så må de ikke hindre dem i å slå hjul i, løpe fort eller klatre i trærne, selvfølgelig! Men å ha en liten rød – eller grønn/lilla/gul– tråd, alt etter smak og stil, som kan gå igjen på en del av klærne, kan jo være kjekt.

– Husk at selv små barn kan ha preferanser. Skal barnas klesskap fungere effektivt må alle plaggene være tøy som barnet selv liker å gå med. Det hjelper ikke hvor fint det er om barna aldri vil gå i det. Da blir det bare til fyll i skap og skuffer.

–      Få oversikt over hva ungene allerede har og hva de eventuelt trenger før du kjøper noe nytt. Spesielt ved sesongskifte er det lett å glemme alt som allerede finnes på loftet eller innerst i skapet. Og glem ikke å sjekke finn.no, Tiese og bruktbutikken før du handler nytt! Du sparer både miljøet og lommeboka for unødvendige utslipp!

–      Luk ut alt av tøy og sko som viser seg å være vonde å ha på, klø eller er vanskelige å bevege seg i. For øvrig synes vi dette er en god regel for voksenklær og –sko også. Men det er jo en annen sak. 

–      Vær tydelig på hva barna faktisk har behov for og ønsker seg av klær – spesielt før jul og bursdager. Og gi beskjed om riktig størrelse. Klær å vokse i betyr som regel klær som ikke går på kroppen, men innerst i skapet. Og noen ganger kommer de ikke på en gang fordi det blir feil sesong når de omsider passer. Det blir sløsing av både penger og gavmildhet.

–      Gå gjennom barnas klesskap regelmessig. Unger vokser fort, og gjør du det til en vane å vurdere om klærne fortsatt passer når du legger dem på plass, blir det ikke en kjempejobb å holde klesmengden nede.

–      Har du flere barn som kan arve hverandres tøy er det lurt å investere i klær av god kvalitet til den eldste slik at de holder lenger og du slipper å stadig kjøpe nytt tøy.

– Bor dere i et nabolag fullt av barnefamilier? Arranger byttekvelder eller start en facebookside for barneklær og utstyr til ungene! Barn vokser så fort, og ytterklær, skøyter, ski-, fotballsko og lignende kan gå på rundgang!

–      Farvel myter! Ofte hører jeg voksne si ting som ”men det er jo stas for barna å få noe nytt, da”. Men et fint plagg barnet ikke har hatt før er jo i praksis nytt – selv om to andre har gått med det før. Noen av mine største favoritter i klesskapet har jeg selv arvet av venninnen min. Hun har så god smak at jeg blir minst like glad for å få noe gammelt fra hennes garderobe som å kjøpe det nytt i en butikk.

–      I den grad det lar seg gjøre med barn som vokser – prøv å ”bruk opp” plagg. Vi sender jo ikke ungene av sted med store hull og svære flekker på tøyet, men et lite hull eller en flekk en gang i blant, litt utvaskede farger eller slitasje som kommer av at et plagg har vært høyt elsket og mye i bruk, må være greit! Og reparasjoner, som en lapp på kneet, er jo bare kult!

–      Vask ved behov, ikke av vane. Er tøyet rent og pent kan det funke i en dag eller to til (unntatt undertøy, da). Slik varer plaggene mye lenger og man slipper å ha så mye klær i omløp. Ullplagg har dessuten aller best av å bare luftes.

–      Motstå fristelsen med å kjøpe ting på salg til ”senere”. Det er vanskelig å forutse den perfekte størrelsen i fremtiden, å lagre klær tar opp mye plass og det er lett å glemme hva du har på loftet når du trenger det. Så i den grad du handler på salg, gå for klær ungene trenger akkurat nå.

–      Rull opp ermer, bruk justeringsknappene i bukser og la over-size-plaggene bli passelige før de gis videre til nestemann eller gis bort.

–      Hvor mange par sko trenger egentlig et barn? Her må man bare finne sin egen formel. Et par joggesko, støvler, sandaler og vintersko holder som “base” for de fleste. Våre har også skisko, da dette er en av de store interessene.

– Husk å skrive navn/sett merkelapper i klærne og skoene som blir i skapet slik at de ikke forsvinner på skole og i barnehage.

Foto: Yucel Moran

Foto: Yucel Moran