Nytt år, nye muligheter!

Mange får helt fnatt av ordet “nyttårsforsetter”. Men jeg må innrømme at jeg står på motsatt side og roper “hurra!” hver gang januar kommer med sine blanke ark og fargestifter til. Jeg elsker nyttårsoptimismen som får oss til å ville legge alt det gamle vi ikke er fornøyd med bak oss og starte på nytt, atter en gang.

For januar er helt fantastisk slik. Over nesten hele verden begynner folk det nye året med et felles håp om at både de selv og verden skal bli en litte grann bedre versjon av seg selv i løpet av de neste 12 månedene.

Og er det noe vi trenger mer enn noen gang, så er det håp – og tro på at vi kan få til viktige og positive endringer gjennom egne handlinger.

Kall det nyttårsforsetter, eller omdøp det til nyttårsønsker eller fremtidsplaner, om det klinger bedre for deg. Uansett er det fint å bruke denne tiden av året til å se tilbake på året som har gått, legger planer for det nye som skal komme, og tenke gjennom hvordan du aller helst vil leve livet og ha det i hverdagen din. Hva er viktig – for deg? Hva trenger du for å ha det best mulig og hva kan du skrelle bort, enten det er aktiviteter eller oppgaver som er mer stressende enn givende, ugunstige relasjoner, negative handlinger som gjentas, en vanskelig jobbsituasjon eller unødvendige ting i hverdagen?

Hva vil du slutte med, hva vil du fortsette med og hva vil du begynne med i det nye året? Det er et fint sted å begynne.

Slike refleksjoner eller “oppsummeringer” er noe vi altfor sjelden tar oss tid til i en travel hverdag. Nå er januar her – med sitt fokus på å starte på nytt – så la oss gripe muligheten!

Jeg ser på nyttårsforsetter som en forlengelse av julestjernene som vi nå pakker ned for å legge på loftet helt til neste desember. Det handler ikke om å lage rigide regler for livet som vi vet at vi kommer til å bryte i løpet av de neste tre ukene., men om å ha noe skinnende, høythengende over oss som lyser opp i mørket og minner oss på hvor vi vil i året som kommer.

Så mine nyttårsforsetter, eller ønsker, da, for 2019 er følgende: Å fortsette sånn som i fjor på de fleste områder. Jeg føler meg utrolig heldig som kan slå fast at året som var, det var fint.

2019 var året da jeg ble 40 uten frykt, brukte mer tid med familien enn noen gang og lærte meg å stå på hendene, noe jeg aldri har fått til før! Det var året Yngvar og jeg ga ut to bøker og begynte å blogge, og jeg, for første gang på egen hånd, begynte å holde foredrag, fikk besøke både tv- og radio-studioer, og selv ble intervjuet mye oftere enn jeg intervjuet andre. Det var året vi fikk solceller på taket og tok engasjementet vårt for både klimaet og dyrevelferd på alvor, og la om til plantebasert kosthold hjemme. Og i løpet av fjorårets 365 dager ble vi sterkere og kanskje litt smartere (liker vi i hvert fall å tro :-) av stormene, hindringene og alt det andre som ikke gikk helt som planlagt og helt motsatt av planlagt. For sånn er det jo i alle år, det går både opp og ned.

Samtidig som jeg i 2018 gikk på flere foredrag og møter, hørte på flere podcaster og leste mer om klimautfordringer, sunn livsstil og politikk enn jeg noen gang før har gjort, brukte jeg også mer tid sammen med ungene enn noen gang. Det var også året da jeg ble knallgod på å stille spørsmålet “hvorfor?”, ble så sprek som jeg noen gang har vært, tjente mindre enn på 10 år og var mer lykkelig enn noen gang.

2018 var året da bekymringene for fremtiden og miljøtruslene ikke lenger skremte meg ut i passivitet, men i action. Og da frykten for å miste det jeg har kjært ikke lenger gjorde meg engstelig, men enda mer takknemlig, kampklar og tilstede i livet.

Disse tingene vil jeg gjerne ta med videre og inn i det nye året som kommer. Men jeg vil også tilføre noen nye grep:

Jeg vil legge meg før om kvelden og stå opp litt før om morgenen, slik at det blir enda enklere å få til de daglige 5 minuttene med trening på gulvet mens kaffen gjør seg klar (tar ned den gamle Moccamasteren fra loftet for å gjøre det enda enklere å få til). Og samtidig nyte rangling i sofaen med min kjære og en spennende Netflix-serie med enda bedre samvittighet, når det er behov for det :-)

Målet for 2019 er å “Say it simple, straight and with a smile” og “Keep up the good work”. (Er det ikke rart hvor lett man tyr til engelsk for å unngå at det skal høres litt mindre ut som floskler?)

Og så vil jeg, i enda større grad, prioritere enda mer knallhardt, for å sikre at jeg setter de viktige tingene først og være tilstede der jeg er, når jeg er der. Som å ikke skrive dette blogginnlegget før i dag, når ungene er på skole og i barnehage, og jeg fullstendig kan fokusere på mitt.

:-) Liv

Happy new year!

Happy new year!