På tide å rydde i klesskapet?

I vårt tidligere liv hadde vi aldri noe å ha på oss. Selv om både Yngvar og jeg stadig kjøpte oss noe nytt, og klesskap- og skuffene våre var så proppfulle at det var vanskelig å lukke dem, måtte vi hver morgen prøve en haug med klær for å finne «de rette» for dagen. I ærlighetens navn, var det jeg som var verst. Det gikk knappest én dag hvor jeg ikke snudde i soveroms- eller ytterdøra for å skifte ut et eller annet plagg. Hvor lang tid jeg brukte når jeg skulle i et viktig møte eller på fest, orker jeg faktisk ikke å tenke på.

De gjentakende kleskrisene førte til at de fleste morgenene våre ble et vanvittig kappløp mot tiden. I stedet for å ta en liten treningsøkt, planlegge dagen, lage en sunn og god frokost, sette oss ned med ungene for å spise og prate, høre på radio, oppdatere oss på nyheter og drikke kaffe i ro og mak, slik vi nå gjør 90% av alle morgener, brukte vi i stedet tiden, energien og hjernekapasiteten vår på å velge hva vi skulle gå i.  

Og nå må jeg raskt skyte inn at det ikke er sånn at verken min bedre halvdel eller jeg har sluttet å bry oss om hva vi har på oss eller hvordan vi ser ut. I følge en venn av oss på over 80 er mangel på forfengelighet noe man nesten kan dø av, så dit vil vi ikke. Men det er ikke noe vi vil bruke mye av tiden vår på. Så lenge vi føler oss bra, er det veldig mange andre ting som er viktigere for oss enn å ta beslutninger om valg av plagg.

Løsningen for oss kom da vi gjennomførte mer med mindre-prosjektet, og gikk gjennom absolutt alle plaggene vi eide. Vi la klærne utover senga og gulvet, inndelt etter kategori – og valgte deretter ut favorittene. I de kategoriene det ble uforholdsmessig mange (feks kjoler) gikk vi, etter en kaffepause, over en gang til og valgte oss ut favorittene blant favorittene. Resten av plaggene gjorde vi litt forskjellig med.

Yngvar valgte hardcoreversjonen. 95% av innholdet i skapet hans ble solgt og gitt bort i løpet av få uker, og han har i dag en uhyre minimalistisk garderobe som han lovpriser hver dag. Jeg, som er mye mer emosjonell i forhold til både ting og klær, la alt utenom de åpenbare «kvitte seg med-plaggene» på loftet i en periode for å teste om jeg «klarte å leve uten dem». Noe jeg, utrolig nok, kunne :-), og etter noen uker kjente jeg meg klar for å selge og gi bort en masse jeg også.  Barnas klær fikk naturligvis også gjennomgå – her får du tips til hvordan vi ryddet opp i ungenes klesskap.

Det beste rådet vi har når du skal gå gjennom innholdet i klesskapet er altså å velge hva du vil beholde, heller enn hva du ikke vil beholde. Men om du står fast, kan det også hjelpe å skrive ned hva du ikke vil ha i skapet før du begynner sorteringen – og bruke denne lista som rettesnor.

Her er min
«Dette vil jeg kvitte meg med-liste»:
Ukomfortable klær.
Klær som ikke sitter som de skal eller krever ”kamuflasjeplagg” over for at jeg skal føle meg vel.
Klær som fremkaller dårlige minner.
Utslitte plagg.
Plagg jeg ikke har lyst at noen skal se meg i.
Klær jeg aldri går i.
Klær som en dag kan være kjekke å ha. (Hvis jeg skal male stua, sjaue på en dugnad eller lignende, så finner jeg en løsning. Jeg trenger ikke ta vare på en haug med ”arbeidstøy”!)
Sko som er for små, for trange, for store eller på andre måter feil.
Alt som ikke passer meg lenger, dvs. som jeg enten må slanke meg eller gå opp i vekt for å bruke.
Alt jeg har flere av og ikke trenger– behold favorittene!
Klær som gir meg dårlig samvittighet.

Spør du oss, så skal klær, styling og mote være gøy. Ikke stressende. Klærne må passe både kroppen og sesongen, og de må ha en funksjon, enten det er å holde oss varme eller få oss til å føle oss bra – og aller helst begge deler. Og så er det ganske smart at plaggene i garderoben er i noen lunde samme stil/matchende fargetoner, slik at det er enkelt å kombinere ulike plagg. Da går det ekstra fort unna om morgenen og du kan variere en liten, effektiv garderobe i det uendelige.

I dag har vi KUN plagg som vi er glad i. Og vi bruker maks – vi snakker maks, altså – 2 minutter på å kle oss om morgenen. Når alle plagg man eier er favoritter, og det meste passer sammen, så er det jo ingen kunst.  

Noen «klenodium», som mammas hjemmesydde fløyelskjole fra 70-tallet, et håndlaget sjal fra oldemor og noen plagg som jentene skal få arve om noen år, ligger i en kasse på loftet. Barneklær som skal gå i arv, likeså. Resten har vi solgt på finn.no og Tease – og gitt bort. Og holy macaroni så ufattelig befriende og lett det har vært å kle seg siden!

Lurer du på om klesskuffene våre er ryddige i dag? Svaret er nei! Vi hadde fått strykkarakter i orden, for vi er og blir to rotekopper. Men vi finner uansett alt i en fei og vi slipper å bruke hodet unødvendig på å velge ut, for når man reduserer mengden plagg og alt man har er favoritter, er det jo ikke så vanskelig å finne noe fint å ha på. Og jeg lover deg – det kjennes helt fantastisk!

Ikke glem kaffe mens du holder på :-)

Ikke glem kaffe mens du holder på :-)

Når noe først har kommet i hus, er det bruken og kjærligheten til plagget som gir det verdi – ikke hva du betalte for det i butikken. Og husk: Alder har ingen betydning! Denne favorittblusen fra 2012 har fått bli :-) Måtte bare repareres litt under armen.

Når noe først har kommet i hus, er det bruken og kjærligheten til plagget som gir det verdi – ikke hva du betalte for det i butikken. Og husk: Alder har ingen betydning! Denne favorittblusen fra 2012 har fått bli :-) Måtte bare repareres litt under armen.

liv loftesnes2 Comments