Kålsuppe fra Piemonte

Rimelig, næringsrik, helsebringende, mettende. Tåler både kulde og lagring og har over en million ulike tilberednings-muligheter. Kål er en undervurdert vintergrønnsak som virkelig får briljere i denne enkle, men nydelige suppen. Er du like heldig som oss og fremdeles har grønnkål og timian i hagen, så gå ut og grav skattene frem fra snøen nå! Eller let etter alt av kålrester du har liggende fra jula og lag noe magisk av dem :-)

Suppe:
ca 800 g kål, i strimler – bruk gjerne ulike typer, som savoykål, grønnkål, hodekål, svartkål, blomkål, kinakål, rosenkål, rødkål … det du har i kjøleskapet!
1 stor purreløk eller to små, strimlet
2 liter vann + 2 ss grønnsaksbuljong (eller 2 liter ferdig kraft)
1/2 ts allehånde, rosmarin eller timian
Salt og pepper

Smaksløfter:
2 hvitløksfedd, i skiver
50-100 g smør eller tilsvarende mengde olje (høres mye ut, men husk at suppen er helt smør-/oljefri i seg selv!)

Topping:
Næringsgjær (kjøpes i helsekost) eller parmesan, salt og pepper

Tilbehør (ikke et must):
Kalde, skivede poteter eller pastarester fra i går, hvite bønner eller tørre brødskiver (det er det de bruker i Piemonte) som du legger i bunnen av suppetallerkenen før du øser den varme suppen over.

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en gryte. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i en halvtime, til kålen er ordentlig myk. Lag smaksløfteren ved å varme smør eller olje forsiktig i en liten kjele og surr hvitløken til den så vidt får farge. Den skal ikke bli mørk, så pass på! Ha skjeer av denne guddommelige, gylne blandingen over hver suppetallerken ved servering og la folk forsyne seg rikelig med næringsgjær/parmesan. Nam!

Under snøen i hagen skjuler det seg grønne skatter!

Under snøen i hagen skjuler det seg grønne skatter!

Ha alt i gryta og kok opp. SÅ enkelt! Her har vi brukt grønnkål fra hagen + hodekål og savoykål, da det var dette som lå igjen i kjøleskapet etter jula.

Ha alt i gryta og kok opp. SÅ enkelt! Her har vi brukt grønnkål fra hagen + hodekål og savoykål, da det var dette som lå igjen i kjøleskapet etter jula.

… og etter en halvtime er den klar. Og SÅ god!

… og etter en halvtime er den klar. Og SÅ god!

… Men det er når hvitløkssmøret og næringsgjær/parmesanen kommer på toppen at den blir HELT uimotståelig :-) Du kan også mose suppen – ungene våre elsker det – eller du kan mose halve suppen og deretter røre inn i resten hvis du vil ha suppen litt fyldigere i konsistensen.

… Men det er når hvitløkssmøret og næringsgjær/parmesanen kommer på toppen at den blir HELT uimotståelig :-) Du kan også mose suppen – ungene våre elsker det – eller du kan mose halve suppen og deretter røre inn i resten hvis du vil ha suppen litt fyldigere i konsistensen.