Superenkel hjemmelaget granola

Her i huset elsker vi granola. I hverdagen går det ofte i Berit Nordstrands knallgode kjøpevarianter. Men rett som det er lager vi også vår egen, for det er jo egentlig ikke store jobben, så lenge man har ingrediensene som trengs i hus. Og har man ikke det man trenger, så går det som regel veldig bra å improvisere og være kreativ med andre ingredienser enn oppgitt i oppskriften også.

I desember postet jeg en Romjulsgranola-oppskrift – som altså smaker like godt året rundt, til tross for navnet. En annen gammel favoritt der du får brukt opp brune bananer er Gylne granolaklumper.

Denne granolaen er en helt annerledes, men minst like god. Har du nøtter og tørket frukt igjen fra jul, er dette en super måte å bruke dem opp på.

For å lage én stor beholder med granola trenger du:
1 1/2 kopp nøtter (vi brukte pekannøtter, mandler og valnøtter)
2 kopper havregryn
1 kopp solsikkekjerner
1 kopp gresskarkjerner
1/2 kopp linfrø
1/2 kopp sesamfrø
3 ss kokosolje eller rapskokos
3 ss lønnesirup eller honning
3 ts malt kanel
1 god klype salt

+ Evt. 1 kopp rosiner, aprikos/fiken/dadler i strimler eller gojibær – has i etter at granolaen har vært i ovnen.

(NB: 1 kopp = 2,5 dl)

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Smelt oljen og lønnesirupen/honningen i en stor gryte. Rør inn resten av ingrediensene unntatt rosinene. Bland godt og bre blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett. Bak granolaen i en halvtimes tid eller lenger, til granolaen har fått krønsj. Rør innimellom så den blir jevnt stekt og ikke brenner seg. Ta ut av ovnen, avkjøl helt og rør inn tørket frukt om ønskelig. Oppbevar i en lufttett beholder.

Nybakt granola! Nam! Det er helt umulig å ikke ta seg en håndfull eller tre når man går forbi.

Nybakt granola! Nam! Det er helt umulig å ikke ta seg en håndfull eller tre når man går forbi.

Tilsett rosiner etter at granolaen har vært i ovnen og har fått avkjøle seg. Helt unødvendig og litt vel søtt med rosiner i denne granolaen, synes jeg, men resten av familien eeeelsker det.

Tilsett rosiner etter at granolaen har vært i ovnen og har fått avkjøle seg. Helt unødvendig og litt vel søtt med rosiner i denne granolaen, synes jeg, men resten av familien eeeelsker det.