10 smarte tips til deg som vil komme i form denne våren

Mer overskudd, bedre humør, dypere søvn, vakrere hud, sterkere kropp, bedre helse. De gode grunnene til å trene er maaaange – men for en del sitter det likevel langt inne å reise seg fra godstolen når man først har satt seg der. Og det er veldig forståelig.

Fra naturens side er det jo hvile vi skal gjøre når vi er slitne. Det er bare det at vi i dag, med våre stillesittende jobber, og med våre heiser, rulletrapper, mailer, fjernkontroller, biler og alle de andre hjelpemidlene vi har skaffet oss for å slippe å løfte på rumpa, er slitne på en HELT annen måte og på et helt annet sted, enn vi var for få generasjoner siden. Vi trenger som regel mer bevegelse når vi er utkjørte – selv om kroppen ikke alltid skjønner det selv.

Siden det meste er lagt opp til stillesitting rundt oss, gjelder det å gjøre mulighetene for bevegelse og trening enkle og lett tilgjengelige. Kanskje får du ikke til en time, en halvtime eller et kvarter, sammenhengende trening i løpet av en dag. Det må vi alle ha respekt for! Men kanskje kan du få til 5 minutter her? En spasertur til butikken, i stedet for bilkjøring, der? Og en liten danseøkt med ungene før middag, her?

Til og med fra sofaen kan du trene! Her er Yngvars 5-minutters sofatreningsprogram :-)

Poenget er å gjøre det enkelt for en selv å få inn disse små, ekstremt verdifulle minuttene med bevegelse for kroppen HVER DAG! Og å innse, og anerkjenne, at selv den minste svingom med feiebrettet eller push-up ved kjøkkenbenken teller – slik at vi øker sjansene for at vi benytter oss av disse gylne treningsøyeblikkene innimellom – som vi alle faktisk har!

Her er 10 smarte motivasjonstips fra boka vår, Kom i form med minst mulig innsats, til deg som har lyst å komme i form denne våren.

1. Finn fem gode grunner – eller flere – til at du vil komme i bedre form. Skriv dem gjerne ned så du kan se på dem senere. Hver gang du kjenner at treningsiveren daler, gjentar du disse vinnende argumentene for deg selv.

2. Allier deg med noen som vil det samme som deg, så kan dere inspirere og pushe hverandre. Det er gull å ha noen å trene med, for det er mye vanskeligere å bryte treningsavtaler med andre.

3. ... Eller vær din egen heiagjeng. Ikke alle er utstyrt med et arsenal av venner og støttende familiemedlemmer som heier en fremover i løypa. Kanskje er partneren din i verre form
enn deg, men med langt lavere ambisjoner om å gjøre noe med det? Noen ganger må man bare gjøre supporter-jobben selv. Klapp deg på skulderen, og skryt av egne prestasjoner når du har lagt inn en ekstra bra innsats.

4. Våg å fortelle andre om treningsopplegget ditt, og legg for all del ut skrytebilder på sosiale medier. Du er helt rå som tar i et tak, og du kan til og med motivere andre ved å dele. Legg press på deg selv til å fortsette ved å dele målene dine.

5. Gjør en mental helomvending. Fortell deg selv at du er heldig som får unne deg en slik
dose hverdagsluksus. Trening er jo en velværebehandling! I likhet med en hard massasje, fotbehandling eller hudpleie, føles det ikke nødvendigvis fantastisk der og da, men det fører med seg så mye bra at du griper muligheten når du kan.

6. Ta et bilde av deg selv (og gjerne av den delen av kroppen du ønsker å endre på med treningen) før du begynner å trene, slik at du kan sammenligne før- og etterbilder om noen uker.

7. Noen blir motivert av lekkert treningstøy og nye løpesko. Men utover gleden du får av å føle deg fin når du trener, er det strengt tatt ikke så mye du trenger av utstyr for å komme i gang. (Flaks for Liv den gangen hun hadde gitt bort alt av treningstøy.) Har du komfortable sko og klær, er du langt på vei. Så ingen grunn til å skynde seg til butikken – bruk heller tiden på en treningsøkt!

8. Gjør øvelsene skikkelig og ta i når du trener, så kan du hvile med god samvittighet! Og husk at melkesyren kan dundre like mye i leggene, og stønningen kan gi akkurat like store fødselsassosiasjoner hos toppidrettsutøvere som hos nybegynnere. Gir man jernet når man trener, blir det tøft uansett nivå. Også de veltrente må yte for å nyte fordelene av trening. Den største forskjellen er at de er blitt vant til det, og gjerne forbinder det å yte med å nyte. Forhåpentligvis kommer du dit snart, du også!

9. Akkurat nå, før du er i gang, og før du har kommet i form, ER det tungt å trene. Men ser du positivt på det,
så er det slik at jo dårligere form du er i, dess
mindre er det som skal til for å oppnå forandring!

10. Husk: Litt er uendelig mye bedre enn ingenting. Og skulle du glemme trening i dag, så er det bare å fortsette i morgen.

Det er så utrolig lite som skal til før du kjenner den deilige følelsen av mer bevegelse i kroppen!  Foto: Astrid Waller, hentet fra boka Kom i form med minst mulig innsats.

Det er så utrolig lite som skal til før du kjenner den deilige følelsen av mer bevegelse i kroppen!
Foto: Astrid Waller, hentet fra boka Kom i form med minst mulig innsats.