Slik lager du din egen sjokolade

Ganske seint på kvelden, mens snøen lavet ned utenfor vinduet, og vi for lengst hadde konstatert at vi skulle være innendørs helt til skituren i morgen, oppdaget vi at vi ikke hadde et eneste gram sjokolade i hus! Og du vet hvordan det er når man virkelig har lyst på sjokolade …

Heldigvis hadde vi kakaosmør nederst i skuffen, gjenglemt etter sjokolademakings-ambisjoner som ikke ble noe av i jula. Så da var det bare å brette opp ermene, blande og varme litt, røre litt, hakke og strø litt og la sjokoladerøra bli forvandlet til skikkelig luksusjokolade ute i snøen. Det er egentlig veldig enkelt, men det er gull å ha med seg en unge eller tre til å hakke og røre – ikke minst for selskapets del :-)

Her er oppskriften vi alltid kommer tilbake til når vi skal lage vår egen sjokolade. Det er kun to ulemper med den. Du må gjerne en tur i helsekosten for å skaffe noen av ingrediensene, og den må oppbevares i kjøleskap eller fryser. Eller forresten, det er enda en ting: Hjemmelaget sjokolade er så godt at det er vrient å ikke snike til seg en bit hver gang man passerer fryseren. Men altså, den er jo full av good stuff, da. Så good at det er mer enn lov å ha med en liten bit i nistepakken utover i uka, både til seg selv og ungene (vi overlever at den blir litt myk av noen timer i romtemperatur!). Og på skituren, der er den et must!

Dette trenger du:
200 g kakaosmør
80 g ekstra virgin kokosolje
8 ss raw kakao
en liten klype Maldonsalt
1/2 ts vaniljepulver
1-2 ss kokosblomstsukker eller noen dråper flytende stevia
1 ss lecitin (er dyrt og kan fint sløyfes, men gir SÅ herlig konsistens!)

+
en neve valnøtter
en neve cashewnøtter
en neve tørkede aprikoser
en neve tørkede fiken
En liten neve chiafrø
(Rosépepper, tranebær, gojibær eller frysetørkede bringebær – om du vil ha ekstra festfin sjokkis)

Slik gjør du:
Smelt kakaosmør og kokosolje i vannbad eller på laveste temperatur på induksjon. I mens grovhakker du tørket frukt og nøtter. Denne jobben pleier forresten ungene å elske :-) Når alt er smeltet har du i kakao, salt, søtning og vanilje. Rør godt. Kle en liten langpanne med bakepapir og fordel sjokoladen jevnt utover. Dryss hakket aprikos, nøtter, bær og frø over og sett kaldt. Nå om vinteren setter jeg den bare ute på trappa i en 10 minutters tid.

Vil du ha fine sjokoladeplater (feks til å gi bort til bursdager, jul osv). må du dele opp med kniv rett før den er helt stivnet – men smaken er akkurat like god om du bryter den opp i ujevne biter.

Oppbevar kaldt og nyt ganske raskt etter at den er kommet ut i romtemperatur.

Ps! Du kan egentlig ha i alt mulig godt i sjokoladen. Du kan også gjøre den nøttefri eller fruktfri, dersom det skulle være ønskelig. Men hvis du dropper frukt/bær ville jeg nok hatt i litt ekstra kokosblomstsukker for å balansere bitterheten i den hjemmelagde sjokoladen.

SÅ godt!

SÅ godt!

Snøen kan brukes til så mangt! Også som sjokoladefryser!

Snøen kan brukes til så mangt! Også som sjokoladefryser!

Nesten klar!

Nesten klar!