Zuppa di ceci – kikertsuppe fra Toscana (eller proteinbombe i suppeform, om du vil)

Jeg har alltid hatt en kjærlighet til italiensk mat. Duften av hvitløk som freser i panna, de aromatiske urtene, de enkle, men gode råvarene og den alltid nærværende ekstra virgin olivenoljen som kan løfte en hver rett til himmels. Jeg elsker pastaen og jeg elsker pizzaen – men aller mest elsker jeg de næringsrike, mettende, varmende suppene, kanskje spesielt de fra nord-Italia, der vintrene kan være lange, hufsne og kalde, slik som her.

I denne magiske suppa er hovedingrediensen kikerter. Eller garbanzobønner, som de også kalles. Disse runde, gode luringene er proppet med proteiner, og er alle vegetarianeres beste venn! Jeg bruker dem i alt fra gryter og dipper til smoothies og søte desserter, da de har lite egensmak og kan gi “kjøttaktig” tyggemotstand ved ønske om det, men også forvandles til myk krem om de kokes godt og blendes.

Selv om du helt klart kan ta saksen fatt og klippe opp en 4-5 kartonger med kikerter, vil jeg nok anbefale deg å legge i bløt kikerter og koke selv. Tørkede kikerter får du i helsekosten eller ved å ta et kjapt søk på nett.

Og ja, da. Det høres så omfattende ut å bløtlegge og koke selv, men ærlig talt. Tøm de tørkede kikertene i en bolle, dekk dem godt med vann og gå og legg deg. Dagen etter, når det måtte passe deg, setter du igang med suppa. Det er ikke verre, jeg lover, kors på halsen! :-)

Du trenger:

500 g kikerter bløtlagt i kaldt vann over natta
2 løk, skrelt og delt i fire
4 guløtter, delt i tre
2 selleristilker, delt i tre
1 stor skive hodekål, delt i tre
3 hvitløksfedd, skrelt og hakket
stekeolje
1-2 ts rosmarin
en klype tørket chili eller cajennepepper
1 pk hakkede tomater

Ha skylte kikerter som har bløtgjort seg over natta i en gryte og fyll på med 3,5 liter vann. Kok opp uten lokk og fjern eventuelt skum med en hullsleiv. Etter godt og vel en halvtimes tid tar du i løk, gulrøtter, selleri og kål, et par klyper salt og litt pepper. Sett på lokk og la småkoke til kikerter og grønnsaker er møre. Bruker du kikerter fra pakke eller boks bruker du litt mindre vann – 1 liter eller så holder nok, men du kan følge samme fremgangsmåte.

I mens varmer du olje i en panne og har i de hakkede hvitløksfeddene, rosmarin og chili. La de frese i noen minutter på middels varme før du har over hakkede tomater. Fyll den tomme tomatboksen med vann og rist ut restene i gryta også. La småkoke på lav varme.

Når dette er gjort foreslår jeg at du leser en god bok eller hjelper ungene med leksene en liten stund, helt til kjøkkenet begynner å lukte som kjøkkenet hos en bestemor ute på landsbygda i Toscana, kikerter og grønnsaker er ferdigkokte – og alle begynner å glede seg helt villt til middag.

Ha de kokte grønsakene, ca. 2/3 av kikertene og en god del av kokevannet i tomatsausen. Bruk stavmikseren og blend suppen helt jevn og fin. Spe med kokevannet fra kikertene til du får perfekt konsistens. Smak til med salt og pepper – og eventuelt litt grønnsaksbuljong om du synes at den trenger litt mer fylde.

Ha ønsket mengde av de hele kikertene i suppa, og hell resten over i en serveringsskål som du setter på bordet sammen med god olivenolje, salt og pepper – og gjerne noen skiver med godt brød.

Dette blir en kjempestor suppegryte, og du kan nok forberede deg på rester. Noe som er helt perfekt! Ha i et par pakker hakkede tomater eller tomatpuré + muskatnøtt + vann i morgen eller i overimorgen, blend alt godt, og du har tidenes beste tomatsuppe. Da får du en helt annen suppe enn i går – om det skulle være noe behov for variasjon, noe jeg tviler på at du har behov for med denne deilige suppa, da, men moro lell :-)

Har du lyst å prøve flere av våre favorittsupper, så er denne også en slager her i heimen: Kålsuppe fra Piemonte. Italiensk og knallgod, den også …

Og denne: Green goodness soup

… og, ikke minst, Fantorangensuppe, barnas favoritt :-)

Proteinbombe i suppeform :-)

Proteinbombe i suppeform :-)