Luftige, saftige fastelavnsboller med havregyn og spelt

Jeg vet at enkelte synes det er rart. Men jeg bare elsker å lure inn sunne ting i kosematen vår! Jeg nyter kakene, sjokoladen og baksten enda mer når jeg vet at spesielt små, men også store kropper, får i seg noen gode byggeklosser inni alt det søte. Added value, liksom. Og så er det jo virkelig ikke sånn at det å erstatte mindre sunne råvarer med smartere råvarer trenger å gå utover smaken! Tvert imot!

I går bakte vi fastelavnsboller som egentlig skulle nytes i dag, til kaffen på fastelavnssøndagen. Men så var de så steikende gode – og fulle av havregryn– at vi bestemte oss for å kose oss med dem til kveldsmaten i stedet, med plantebasert, vispet vaniljekrem fra Gryr og jordbær og rabarbrasyltetøy fra økologiske Kolonihagen – og et dryss sukrinmelis på toppen. (Til opplysning: Vi er ikke sponset, altså – dette er bare faktaopplysninger om en kombinasjon som ble grusomt god ;-) ) Alle rundt bordet var enige om at vi skal gjenta sukessen når det ikke er fastlavn også.

I dag skal vi prøve å ha pisket krem inni nøtte-klippekransen under – litt sånn a la svenskene gjør det. Tipper det blir himmelsk, det også.

Har du lyst til å lage disse supergode bollene, du også? Her er oppskriften:

Gjærdeig:
Ca 8 dl melk eller en blanding av melk og vann. Vi brukte den tykkeste havredrikken fra Gryr + litt vann
120 g kokosolje eller plantebasert smør
200 g havregryn
1-1,5 dl rørsukker, kokosblomstsukker, sukrinsukker eller vanlig sukker.
1 ts salt
1 ss fiberhusk
50 g tørrgjær
2 ts kardemomme
Nesten en hel pakke (ca 800-900g) finmalt speltmel

Slik gjør du:
Varm melken til kokepunktet og ha havregryn og olje/smør i gryta slik. Rør godt og la stå i noen minutter til blandingen blir lunken. Ha over i en kjøkkenmaskin, bruk eltefunksjonen og rør sammen med resten av ingrediensene til en fin og smidig deig. Ha i ekstra mel eller litt ekstra væske om nødvendig.
Legg et kjøkkenhåndkle over, sett på et lunt sted og la heve til dobbelt størrelse (vi gikk en tur en times tid mens den hevet seg på badet!)

Samle familien og trill så runde og fine boller som dere bare klarer. Et tips er å lage bollene mindre enn man tror. Mindre deigklumper er mye enklere å håndtere for små barnehender, men det er også mye enklere for alle å spise fastlavnsboller som ikke er så store. Og dessuten kan man spise enda flere da ;-)

Deigen er som sagt stor, så lag gjerne noe annet morsomt i tillegg til fastelavnsboller. Vi lagde nøtte-klippekrans med mandler, kardemomme, kokosblomstsukker, smør og vanilje – pluss noen skillingsboller og et par freestyle-boller med rosiner. Helt suverent å ha i fryseren til en dag man trenger litt ekstra kos!

Etterhev på et lunt sted til bollene har hevet seg dobbelt så store igjen.

Vi penslet ikke bollene før steking, da vi hadde planlagt melisdryss på toppen.

Du kjenner din ovn best, men våre boller ble helt perfekte på 200 grader på varmluft i ca. 8 minutter.
Avkjøl på rist, og prøv å vente med å fylle med syltetøy og krem til bollene er helt avkjølt.

GOD FASTELAVN!

Heving på badet! Som du ser er det en stor deig – sånn at vi også kan fryse ned til en dag vi vil kose oss med noe ekstra godt i sola på trappa.

Heving på badet! Som du ser er det en stor deig – sånn at vi også kan fryse ned til en dag vi vil kose oss med noe ekstra godt i sola på trappa.

Mmmmm! Verdens beste fastelavnsboller!

Mmmmm! Verdens beste fastelavnsboller!