Pasta med kjøttfri kjøttsaus

Her om dagen laget jeg en ny, enda enklere og helt ufattelig god versjon av vegetarbolognesen jeg har laget de siste årene. Oppskriften ble til under et temmelig heftig tidspress og litt på slump – inspirert av en oppskrift fra bloggen til de dyktige, svenske tarmflora-forkjemperne bak bloggen Food Pharmacy.

Likevel ble middagen en gigasuksess som mettet skikkelig og falt i smak blant alle de 8 til bords. Vi fikk nemlig en skokk med herlige, sultne unger på besøk rett etter skole og barnehage. Elsker å ha huset fullt av glade barn – og voksne!

Jeg fikk også gjemt unna en skål med saus som har fått stå i kjøleskapet og godgjøre seg i kjøleskapet frem til jeg skal bruke den som fastfoodmiddag i dag. Jeg kommer til å røre inn en rest med tacosaus på glass fra helgen sammen med restene av kokte bygggryn og en pakke svarte bønner. Til servering blir det koriander, havrerømme og finsnittet kål med eple, gulrot og superdressing. Gleder meg allerede!

Nok om det, her er oppskriften på superenkel kjøttfri pasta med kjøttsaus– som altså er såpass stor og god at du kan spare unna litt om du vil, fryse ned til senere bruk (perfekt pizzafyll!) – eller du kan invitere halve barnehagen på middag :-D

I kjent stil er det cirka-mål i oppskriften. Jeg føler liksom at livet er for kort og tålmodigheten min for liten til at jeg kan veie og måle alle ingredienser mer enn sånn omtrentlig. Det er vel en personlighetssak. Vi er alle forskjellige, heldigvis :-)

Bruk smaksløkene, luktesansen, fantasien og det du har i skapet når du lager mat. Gjør nytte av rester, krydre med kjærlighet og lag alltid nok til at du kan invitere en uventet gjest til bords – eller putte noe godt i morgendagens lunsjboks. Da blir maten alltid best, synes jeg.

Kjøttfri kjøttsaus:
3,5 dl grønne linser eller belugalinser

3 ss buljongpulver
3 pressede hvitløksfedd
1 stor løk eller 2 små, finhakket
1 stort glass passata (vi bruker den fra Helios) eller 3 pakker hakkede tomater (evt. litt tomatpuré også hvis du vil ha mer tomatsmak)
1/2-1 ts kanel og/eller allehånde (trust me – dette gjør s(a)usen!)
2 ts oregano og/eller timian
4-5 håndfuller spinat
5 gulrøtter
Salt og pepper
1 ss lønnesirup eller honning
2 ss god olivenolje

+ Familiens favorittpasta

Kok opp linsene i dobbel mengde vann sammen med buljong, krydder, tomater/passata, løk og hvitløk . Du trenger altså ikke å steke løken først. Genialt, hva?

Kok alt sammen i ca 20 minutter til linsene fremdeles har litt tyggemotstand. (Fyll selvfølgelig på med ekstra vann underveis om det ser ut som linsene trenger det!) .

På slutten av koketiden setter du på vann og koker pasta.

Kjør spinat og gulrot i food prosessor til de er som mos. Rør inn grønnsaksmosen i den ferdigkokte linse- og løkblandingen sammen med lønnesirup og olje. Kjør noen raske omganger med en stavmikser. Vær forsiktig – du skal ikke mose, men kverne grovt til “kjøttsauskonsistens”. Smak til med salt og pepper – eller evt. mer buljongpulver. Du trenger ikke koke opp igjen – bare rør inn nykokt pasta og server!

Tips:
Hvis du liker mer tomatsmak på “kjøttsausen” din, så smak til sausen med i litt tomatpuré før du har i pastaen. Har du friske urter tilgjengelig er det aldri feil å ha i det. Du kan også lage sausen kremet ved å ha i litt havrefløte helt på slutten.

Tips:
Server med rikelige mengder god olivenolje på toppen. Og kanskje litt no parm-parmesan? Vi lager melkefri “parmesan” på 2 sekunder av ferdigmalte mandler, næringsgjær og Maldonsalt. Supergodt!

Tips:
Du kan helt klart lure inn flere grønnsaker i sausen! Finhakket kål, kålrot eller selleri kan kokes sammen med løk og linser, squash, svartkål eller søtpotet kan moses sammen med gulrot og spinat feks. En pakke ferdigkokte bønner kan også tilsettes før du bruker stavmikseren.

Fullkornspasta med kjøttfri kjøttsaus. Nam!

Fullkornspasta med kjøttfri kjøttsaus. Nam!

God olivenolje og no parm-parmesan på toppen er topp!

God olivenolje og no parm-parmesan på toppen er topp!