Banankake

Skikkelig regnvær gir meg alltid sånn voldsom lyst på kake. Kanskje fordi det var en koselig innesyssel mamma tok oss med på når det høljet ned utenfor da jeg var barn? I hvert fall pleier jeg også ofte å invitere barna mine opp på kjøkkenbenken til kakebaking når det regner. Og banankake, som bare skal moses og røres sammen for hånd, er helt perfekt å lage sammen med små kjøkkenskrivere. Jeg synes også at det er en ypperlig måte å bruke opp brune bananer på. Da naboen dro på hytta i går fikk vi en hel haug av dem – så da ble det kakefest her hjemme :-)

Vi doblet denne oppskriften – og stekte den i en medium langpanne. Men kjører du enkel oppskrift så bruk en brødform eller en kakeform. Har du hastverk kan du også lage kaken ved å kjøre alt sammen i foodprosessoren din (da begynner du bare med hele mandler og hele linfrø som du kjører til mos først før du har i resten av ingrediensene).

Men det koseligste og mest zen-aktige er selvfølgelig å mose og røre for egen maskin :-)

Et lite tips til de som er veldig glad i søte kaker – ha i noen dråper stevia i tillegg til lønnesirupen. Eller vær litt ekstra raus med den.

Du trenger:

300 g godt modne bananer (våre var omtrent svarte)
30 g plantemargarin, kokosolje eller smør
2 ss lønnesirup
1 ts malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt muskat
en klype salt
3 egg
1/2 ts natron
1 ss sitronjuice
220 g malte mandler (iblant erstatter jeg noe av mandlene med havremel, teffmel eller speltmel)
30 g malte linfrø (kjør kjapt i mikser hvis du ikke har ferdig malte)

1 ss hele linfrø, til topping
Evt. hele eller hakkete valnøtter eller hasselnøtter som trykkes ned i røren

Sett ovnen på 170 grader. Bruk en gaffel eller en stamper til å mose banan og margarin/smør/olje til en jevn mos. Ha i lønnesirup, krydder, egg, natron, sitronjuice og salt. Rør godt og ha i malte mandler og malte linfrø. Ha i en bakepapirkledd form, dryss over linfrø, og stikk ned i valnøtter om du vil. Stek i cirka 1 time hvis du bruker brødform og cirka 40 minutter hvis du bruker en lavere form. Test om den er klar ved å se om en trepinne eller strikkepinne som stikkes ned i midten kommer ut tørr.

Nyt bananbrødet/banankaken som den er, med smør eller lag en glasur eller krem til. Vi rørte sammen 2 ss tahini (alle glatte nøttesmør funker) med 2 ss ekstra virgin kokosolje og 1 ss honning – og drysset gojibær på toppen. Villt godt, spesielt sammen med en kopp te! :-)

Vi laget dobbel porsjon og stekte i en medium langpanne. Hadde tenkt å fryse ned restene, men det ble bare noen få stykker igjen :-)

Vi laget dobbel porsjon og stekte i en medium langpanne. Hadde tenkt å fryse ned restene, men det ble bare noen få stykker igjen :-)

Supersaftig, krydret banankake!

Supersaftig, krydret banankake!

Til og med hunden insisterer på å være inne i regnværet!

Til og med hunden insisterer på å være inne i regnværet!