Eple- og bjørnebærcrumble

Jeg har lagt merke til at det er blitt mange søte retter her i det siste… Så hadde egentlig tenkt å poste en av våre mange grønne og gode hverdagsmiddager i dag. Men så ble denne smuldrepaien bare så god at jeg måtte dele :-)

Stakkars Yngvar som holder foredrag i Lillestrøm får dessverre ikke smake så mye som en rest, for med hjelp av nabojenta slukte vi hele smuldrepaien på et blunk til kvelds. Den var en skikkelig #pieinthesky – himmelsk god!

Og nei, da. Vi pleier ikke spise sånn søt pai hver kveld liksom, men bjørnebær og epler fra hagen, toppet med havregryn-crumble er da ikke så verst sunt, er det vel?

Og så var det en sånn herlig kveldssol og bjørnebærene har aldri vært så store og saftige før, så vi glemte både leggetid, lekser og kveldsjobbing som skulle gjøres. First things first, sier jeg bare.

Vi bakte paien i en ildfast form og brukte det vi hadde plukket av epler, bjørnebær og noen få stikkelsbær. Jeg har laget denne før med andre bær og annen hagefrukt, og det ble akkurat like nydelig, så her er det bare å eksperimentere med den lokale maten man har tilgang til :-)

Oppskriften er enkel:

Sett ovnen på 190 grader. Dekk formen med rikelige mengder bær og frukt i bunnen. Ha ca. en spiseskje med lønnesirup, kokosblomstsirup eller annen søtning du liker over, alt etter hvor syrlig/søtt du liker det. Strø over en klype malt nellik. Sett inn i ovnen mens du lager crumble:

Bland 10 ss havregryn, 4 ss bokhvetemel, en klype salt, 1/2 ts vanilje, 4 ss lønnesirup, kokosblomstsukker eller honning og 3-4 ss kokosolje godt med hendene til du får en slags Sahara-aktig masse. Ta formen ut av ovnen (eller vent noen minutter til frukten begynner å safte seg) og fordel crumble-massen jevnt på toppen.

Sett inn i ovnen og stek videre i ca. 15 minutter eller til toppen er gyllen og den herlige duften av bær, vanilje og havre begynner å fylle huset …

Vi serverte med tjukk havremelk på toppen – en smaksnøytral yoghurt ville også vært perfekt!

Viktig å smake på maten man lager! :-)

Viktig å smake på maten man lager! :-)

Tror du jeg husket å ta bilde av paien etter at den var ferdig? Selvfølgelig ikke. Vi var altfor opptatt med å spise den! :-)

Tror du jeg husket å ta bilde av paien etter at den var ferdig? Selvfølgelig ikke. Vi var altfor opptatt med å spise den! :-)