På tide å rydde i klesskapet?

I vårt tidligere liv hadde vi aldri noe å ha på oss. Selv om både Yngvar og jeg stadig kjøpte oss noe nytt, og klesskap- og skuffene våre var så proppfulle at det var vanskelig å lukke dem, måtte vi hver morgen prøve en haug med klær for å finne «de rette» for dagen. I ærlighetens navn, var det jeg som var verst. Det gikk knappest én dag hvor jeg ikke snudde i soveroms- eller ytterdøra for å skifte ut et eller annet plagg. Hvor lang tid jeg brukte når jeg skulle i et viktig møte eller på fest, orker jeg faktisk ikke å tenke på.

De gjentakende kleskrisene førte til at de fleste morgenene våre ble et vanvittig kappløp mot tiden. I stedet for å ta en liten treningsøkt, planlegge dagen, lage en sunn og god frokost, sette oss ned med ungene for å spise og prate, høre på radio, oppdatere oss på nyheter, forberede oss på dagen og drikke kaffe i ro og mak (#drømmemorgen), brukte vi i stedet tiden, hjernekapasiteten og energien vår på å velge hva vi skulle gå i.

Ikke at vi i dag har sluttet å bry oss om hva vi har på oss eller hvordan vi ser ut. I følge en venn av oss på over 80 er mangel på forfengelighet noe man nesten kan dø av, så dit vil vi ikke. Men det er ikke noe vi vil bruke mye av tiden vår på. Så lenge vi føler oss bra, er det ufattelig mange andre ting som er viktigere for oss enn å ta beslutninger om valg av plagg.

Løsningen for oss kom da vi gjennomførte mer med mindre-prosjektet vårt, og gikk gjennom absolutt alle plagg vi eide. Vi la klærne våre utover seng og gulv, delte dem inn etter kategori – og valgte deretter ut favorittene. Kun de fikk bli i klesskapet. Og holy macaroni så ufattelig befriende og lett det har vært å kle seg siden! Vi bruker maks – vi snakker maks, altså – 2 minutter på å kle oss om morgenen.

Resten ga vi bort, solgte eller la på loftet. Enkelte «klenodium» må man ta vare på, som mammas hjemmesydde fløyelskjole fra 70-tallet, et håndlaget sjal fra oldemor og klassiske plagg som jentene skal få arve om noen år. Og noen plagg var vi så usikre på om vi var ferdige med at de rett og slett fikk seg en pause. (Et lurt triks for sånne time-outs er å sette en deadline på neste vurdering, litt a la en utboks, sånn at de ikke bare blir til husfyll der oppe i mørket).

Her er 5 smarte tips før du går gjennom klesskapet:

  1. Tenk gjennom livsstilen og hverdagen din. Hva slags type klær trenger du i livet ditt? Hva går du i på jobb, hva slags plagg liker du å bruke på fritiden, hva føler du deg finest i når du møter venninner eller skal på fest? Du trenger ikke så stor garderobe dersom den kun består av klær som får deg til å skinne! De åpenbare “kun sommer-plaggene”, som bikinien og solkjolen, kan få seg en ferie øverst i skapet eller på loftet. Men en del plagg, som blomstrete sommerkjoler, shorts og tynne skjørt, kan brukes året igjennom bare du parrer dem med en tjukk strømpebukse, en strikkegenser eller andre klær som varmer litt.

  2. Har du en venninne med god smak som du synes alltid se bra ut? Se for deg at du skal plukke ut klær til henne fra ditt eget klesskap. Eller enda bedre – spør henne om å hjelpe deg med utvelgelsen. Det går forresten også fint an å se for seg at du gjør utvelgelsen til en kjendis, en instadame du beundrer eller en du ikke kjenner så godt, men som alltid kler seg smashing :-)

  3. Selv om det høres slitsomt ut er det faktisk tidsbesparende å legge alle plagg du eier i hauger etter kategori. Da får du bedre oversikt og kanskje en a-ha-opplevelse eller to når det gjelder utfordringer i garderoben. Velg favorittene dine fra hver haug. Mistenker du at det blir vanskelig, så gå for et tall på forhånd. Feks. 10 topper, 5 ullgensere, 5 jeans, 3 bukser, 4 skjørt osv. Her er det igjen viktig å ha behovene dine i bakhodet. Jobber du som eiendomsmegler trenger du trolig en helt annen garderobe og helt andre plagg enn om du er omsorgsarbeider. Kanskje har også hverdagen din endret seg siden sist gang du gikk gjennom klesskapet ditt? Jeg jobber nå mye hjemmefra som frilanser og kan derfor basere jobbgarderoben min på myke yogatights og lune strikkegensere. Ikke helt samme stil som da jeg var redaktør for kvinnemagasinet Kamille og løp i møter hele dagen, liksom :-)

  4. Klær skal være gøy. Ikke stressende. De skal passe, både kroppen din og sesongen – og de skal få deg til å føle deg bra. I tillegg er det smart om plaggene i garderoben er i noen lunde samme stil, slik at det er enkelt å kombinere ulike plagg med hverandre. Det kan derfor være lurt å tenke på hva slags stil eller stiler, og hvilke farger du liker, og like viktig: Hva slags stil og hvilke farger du føler deg vel i og pleier å ende opp i? Sistnevnte kategori må være størst og så kan den første, altså hva du mest i teorien synes er kult, være pop-up-innslag. For å bruke meg som eksempel: Som regel velger jeg enkle, klassiske plagg i svart, grått, blått og striper, og derfor er dette basisgarderoben min. Men jeg digger dyreprint, blomstermønster og sterke farger, og har derfor noen sånne pop-ups i skapet til de dagene føler for å være litt crazy og sprite opp stilen litt.

  5. Et siste tips til alle dere som er som meg og kjenner et emosjonelt bånd til selv den mest utvaskede lille singlet: Når alt kommer til alt er det bare et stykke tøy! Minnene sitter i deg, ikke i den gamle kjolen fra Spania som du alltid har følt deg litt rar i. Gi den et videre liv via Fretex eller lignende i stedet for å bare være skapmat hos deg. Føles det svært vanskelig så ta gjerne et bilde av deg selv i plagget, som et minne, før du gir det bort. Kanskje kan bildet også bli en påminnelse om hvorfor du valgte å gi det bort :-) 

Kanskje kan sommerkjolen få bli med videre utover høsten hvis du bare parrer den med en tynn genser under, en strikkegenser over eller en litt varm jakke?  (Foto: unsplash.com)

Kanskje kan sommerkjolen få bli med videre utover høsten hvis du bare parrer den med en tynn genser under, en strikkegenser over eller en litt varm jakke?
(Foto: unsplash.com)

Det er vel ikke så mye mer å si enn det :-)  (Foto: unsplash.com)

Det er vel ikke så mye mer å si enn det :-)
(Foto: unsplash.com)