Gråværsmandag? Lag bønnebrownies

Tåka ligger tett over landskapet og det er kaldt, grått og ganske så småtrist utenfor vinduet i dag. Varmeovnen har funnet veien inn på arbeidsrommet, og jeg har tatt strikkesokker på beina. Mailboksen er full av ubesvarte mailer, jeg har eks antall arbeidsoppgaver jeg må få unna i dag og litt for mange telefoner og … Alt jeg har lyst til er bare å samle familien, henge opp julestjerna igjen og fortsette den rolige, deilige romjula. Spille scrabble, se Peppa Gris, spille julemusikk, pusle i huset, og, ikke minst ha masse, masse tid til å være sammen og ikke gjøre noe som helst.

Lettere overveldet av hverdagens inntog, og med et stort behov for å få ting gjort, har jeg derfor bestemt meg for å gi meg selv en belønning for at jeg nå trykker på pliktfølelse- og ansvarlig voksen-knappen: Det blir bønnebrownies til kvelds!

Her i huset elsker vi å lure sunne ting inn i sjokoladekakene våre. Før jul postet jeg en oppskrift på brownie med søtpotet, og her er enda en knallgod en med svarte bønner. Hemmeligheten når du bruker bønner i kaker er å mose dem skikkelig inn i røren og droppe litt av melmengden i oppskriften (i denne bruker vi kun havregryn). Da blir baksten både saftigere og sunnere – og bedre. Synes jeg, da – og jeg har ikke tall på hvor mange, både små og store, som har spist bønner (som de tror de ikke liker) uten at de har merket noen ting. Jeg har lenge hatt dilla på en oppskrift jeg har funnet på https://www.beritnordstrand.no/ som jeg har gjort bitte litt søtere (sorry, Berit :-) ), samt utvidet med valnøtter. Anbefaler forresten "Bra Godt", matserien hun og Klaus Sonstad har på TV 2, til alle – og i kveld kl 18.00 begynner sesong 2. Snakk om opplysnings-tv gjort på en morsom måte!

Nam-nam! Her har jeg også drysset kakaonibs på toppen, noe som gir dem en litt bitter, herlig fylde og ekstra knas i hver bit.

Nam-nam! Her har jeg også drysset kakaonibs på toppen, noe som gir dem en litt bitter, herlig fylde og ekstra knas i hver bit.

Jeg oppbevarer dem i porsjonstykker i fryseren slik at de er lett tilgjengelige om man skulle få sjokoladesuget over seg. Som regel spiser jeg de da halvfrosne – som sikkert høres helt merkelig ut, men det er faktisk supergodt. Møt Snickers-isens sunne, fløteisfrie kusine hvor peanøtten er erstattet med valnøtter, liksom.

Lager du dem til en barnebursdag, så kjør full mengde på søtningen og dropp valnøtter. Ved slike anledninger dropper jeg også sjokoladen i oppskriften og topper dem heller med sjokoladekrem: en blanding av avokado, svarte eller hvite bønner, noen skjeer smør (gjerne rapskokos), kaffepulver, vaniljepulver, raw kakao og honning – og alle barn elsker det!

 • 1 pakke svarte bønner, skylt og avrent

 • 2 økologiske egg eller linfrø-egg om du ikke vil bruke vanlige egg – se oppskrift under*

 • 1 dl havregryn

 • 1 dl kakaopulver, gjerne raw

 • 1-2 dl kokosblomstsukker, lønnesirup eller honning (mengden kommer an på hvor søt du vil ha den, du kan også mose inn en halv godt moden banan eller en halv kokt søtpotet eller en kokt gulrot. Vanlig brunt sukker funker selvfølgelig også)

 • 1 ts vaniljepulver

 • 1/2 ts salt

 • 1 liten ts bakepulver

 • 3 ss rapskokos, kokosolje eller annen olje

 • 1-2 never valnøtter (kan sløyfes)

 • 1 plate sjokolade brukket i små biter

Kjør alt unntatt valnøtter og sjokolade i food prosessor til en jevn røre. Smak til med søtning alt etter hvor glad du er i søtt. Det er litt vanesak, så lag den heller litt for søt første gangen og kutt gradvis ned på mengden sukker. Ha eventuelt i valnøttene og trykk på pulsknappen 3-4 ganger. Det er deilig med store valnøttbiter, så ikke vær for ivrig med fingeren! Ha røren i en liten langpanne, dryss sjokoladebiter over. Stek ved 170 grader i ca 15-20 min.

* Linfrø-egg/egg-erstatning: Kok opp 3 dl vann og 4 ss økologiske linfrø og la det koke i 5 min. Sil av frøene og bruk den eggehviteliknende massen som erstatnng for 2 egg i oppskriften over. Linførene kan du bruke i brøddeig eller knekkebrød :-)

Kosestund med brownie og Mummi.

Kosestund med brownie og Mummi.