Lag deg en utboks!

Da jeg var på Vestlia i helgen, og holdt foredrag på Kamille Weekend om De beste tingene i livet er ikke ting, var det en dame som spurte meg om mitt aller beste ryddetips. Jeg trengte ikke å tenke meg lenge om.

I løpet av mer med mindre-prosjektet har Yngvar og jeg testet et hav av ulike tips, triks og teknikker for å kvitte oss med ting. Noen har han likt best, andre har jeg satt mer pris på. Smak og behag og, ikke minst, så er det forskjeller på folk når det gjelder FORHOLDET man har til ting.

For mens Yngvar stort sett har beholdt unødvendige ting mest av latskap (sorry kjære, men det er sant), så har jeg knuget meg til tingene mine, nyttige som unyttige og ubrukelige, fordi jeg har følt et nært og usynlig bånd til dem. En slags forlengelse av barndommens magi, der jeg trodde at kosekaninen Lotta var levende, og at beholderen til bestikket i kjøkkenskuffen ble såret og lei seg når mammaen min ville kaste det.

Er man like emosjonell rundt tingene sine som det jeg har vært opp gjennom årene, gjelder jo å finne metoder som gjør at det å ta farvel med unødvendige, unyttige ting skjer så smertefritt og raskt som mulig, uten for mange kvaler eller følelsesmessige utfordringer. Etter å ha samlet på alle notatbøkene mine sine siden førsteklasse på barneskolen, og hatt vanskeligheter med å resirkulere yoghurtbegre og annen plast-embalasje, kleshengere i plast og plastrammer – til tross for at jeg hater plast, vet jeg hva jeg snakker om!  

Uansett. Av alle metodene vi har testet, og det har vært mange, så har det vært én STOR vinner: Utboksen! Den er bare supereffektiv, og noe vi anbefaler absolutt alle. Lyst til å prøve du også?

Utboksen – en stor favoritt som gjør det mye lettere å kvitte seg med ting!  Foto: Astrid Waller

Utboksen – en stor favoritt som gjør det mye lettere å kvitte seg med ting! Foto: Astrid Waller

Sett en romslig eske, kasse eller boks på et sted du ofte går forbi, for eksempel i gangen eller på vaskerommet. Hver gang du ser noe i huset som du ikke vil ha lenger, ikke trenger eller egentlig ikke liker, legger du det i denne «utboksen». Lag deg en deadline for når utboksen skal tømmes og tingene skal selges, gis videre, leveres til gjenvinning eller kastes. Vissheten om at du kan angre deg hvis gjenstanden blir savnet gjør det lettere å legge ting oppi. Erfaringsmessig hører ting som først har havnet i en utboks så å si alltid hjemme der. Men det føles tryggere med den angrefristen for oss EMO-er :-) I tillegg funker den for latsabben også, for når den står der så lett tilgjengelig og minner en om hva man skal gjøre, så er det utrolig mye enklere å slenge ting nedi.