Hva slags shopper er du?

Fra boka Säker stil av Ebba Kleberg von Sydow & Emilia de Poret.Dette kunne vært en forsidetittel på et magasin fra 90-tallet, den gang shopping ble sett på som en hobby på linje med styrketrening eller fotball. Jeg husker faktisk at jeg laget en slik sak da jeg begynte som journalist. Men det er snart 20 år siden – heldigvis!

Da var jeg, i likhet med mange andre, en som ofte shoppet fordi jeg skulle noe eller følte noe. I forrige århundre kjøpte jeg meg stadig en ny, rimelig topp eller kjole fordi jeg skulle på fest – selv om jeg allerede hadde drøssevis av varianter å velge mellom i skapet. Jeg kjøpte en ny bluse eller en ny bukse fordi jeg skulle i et viktig møte, på date eller jobbintervju – eller bare fordi jeg hadde en veldig dårlig eller veldig bra dag.

Jakten på godfølelse gjennom et nytt kjøp, er jeg neppe alene om å ha kjent på. Og på mange måter er det sant at man kan kjøpe seg et øyeblikks lykke. Problemet er bare at den er så kortvarig og så utrolig lite bærekraftig. I tillegg til at huset ditt blir fullt av ting og klær som du egentlig ikke trenger – eller kanskje ikke en gang liker. Mer med mindre-prosjektet fikk meg til å slutte med slike «skal noe- eller føler noe-kjøp». Når jeg nå drar til klesbutikken, er det med flere anledninger i bakhodet, aldri kun én spesiell en. Jeg går for langvarige forhold når det gjelder klær, elsker basisplagg som kan kombineres i det uendelige og tåler trendenes skiftende humør, og jeg tenker meg alltid veldig godt om før jeg slår til. Kommer jeg til å føle meg fin i plagget etter at det har hatt 15 runder i vaskemaskinen? Passer det til stilen min og blir det lett å sette sammen antrekk med resten av klærne mine? Turen i butikken er nå planlagt utifra hva jeg trenger til garderoben min.

For den som har trøstet seg selv med å kjøpe et nytt plagg hver gang livet går en imot, kan det ved første øyekast virke innskrenkende å skulle tenke seg tre eller flere ganger om før man drar kortet. Men det føles så bra! Ikke bare sparer du penger, du får antakelig bedre stil og en mer effektiv garderobe på kjøpet Et smart tips for å unngå følelses- og anledningsstyrt shopping, er å lage en liste med ting du kan gjøre i stedet for å shoppe når lysten kommer over deg.

For eksempel kan du:

Gå en tur i frisk luft (jeg oppdaget at det å gå i butikker ofte var en «unnskyldning» for å komme seg ut døra og litt bort ifra den daglige tralten hjemme eller på jobben).

Trene, gjøre yoga, meditere eller rett og slett ta seg en lur om man føler for det (mye mer effektiv forberedelse til et viktig møte, og mye mer velgjørende på en dårlig dag, enn å bruke tid og hjerneaktivitet på å finne den «perfekte» blusen)!

Bruke noen få av de mange kronene man sannsynligvis ville brukt på en shoppingrunde til å heller kjøpe en supergod ost, ekstra god kaffe, en mørk sjokolade som egentlig er for dyr eller noe annet godt å spise eller drikke som man ikke unner seg til daglig.

Ringe eller møte en venn som alltid får deg til å le og føle deg bra. Mye mer effektivt enn shopping for å løfte humøret!

Og så kan det hjelpe å tenke på at gjennomsnittsnordmannen har 359 plagg i skapet – og bruker 20% av disse 80% av tiden. Ikke rart at det er så vanskelig å kle seg for mange. Det blir jo som å lete etter nåla i høystakken! Før hadde jeg cirka sju ganger så mange klær som jeg har i dag – men hadde sjelden noe i skapet som jeg hadde lyst til å ha på meg. Jeg kom i blant for seint på jobb fordi jeg brukte så lang tid på å kle meg eller lete etter noe å gå i. Jeg ville så gjerne føle meg fin, men ble overveldet av alle mulighetene og alle de unødvendige kjøpene jeg hadde gjort, og plaggene som jeg syntes at jeg burde gi en sjanse. Det var mye dårlig samvittighet mellom kleshengerne – og svært mye unødvendig tidsbruk og tankevirksomhet.

I dag er garderoben min slank og fin og inneholder under 50 plagg. Den består av alle favorittplaggene mine, og samtidig alt jeg trenger til hverdagen og den livsstilen jeg har. Det er veldig befriende å kun bruke 1 minutt på å kle seg, og å aldri måtte lete etter noe å ha på. Men det beste av alt: Uansett hva jeg tar ut av skuffen, så er det noe jeg liker å gå i. Slikt er det virkelig verdt å gi opp litt unødvendig shopping for!

30.jpg