Hvordan unngå at unødvendige ting sniker seg inn i huset igjen

«Jeg er helt med på prosjektet deres. Kan godt selge sikkert 50% av tingene mine … Men hvordan unngår jeg at unødvendige ting sniker seg inn i huset igjen? Hvordan slutter jeg å tro at lykken ligger i en ipad-holder til, en grønnsakkutter ekstra (bare fordi denne er veldig god til squash), eller et skjerf med 40 % merinoull i stedet for 30%, som i det jeg allerede har?».
Dette spørsmålet fikk vi av en leser for litt siden, og de er jammen et bra et.

bianca-lucas-496554-unsplash-1024x683.jpg

Tilgangen til ting er så enorm i dag at det alltid vil være noe nytt, fint og spennende som lokker oss. Så snart vi går inn i en fin butikk, besøker et lekkert nettsted eller blar i et magasin, er det lett å glemme at vi egentlig ikke trenger noe og å få behov for en oppdatering – så fort som mulig. For mange gir dessuten det å kjøpe seg ting en følelse av rikdom – og kanskje også en raskt forbigående lykkerus.

Problemet er bare at disse korte sekundene med tilfredshet sjelden gagner verken lommeboka, miljøet eller oss selv på lengre sikt. Og det fyller husene våre med nye, fine ting som vi egentlig ikke trenger, og vi kanskje ikke virkelig liker eller har råd til en gang, når vi får tenkt oss om.

Da Yngvar og jeg gjennomførte mer med mindre-prosjektet og kvittet oss med de unødvendige tingene våre, fikk jeg en ny bevissthet rundt min egen smak og stil. Det har vært veldig nyttig, også når jeg er i butikker. Når man er klar over hva slags klær man faktisk liker å gå i, og hva slags utstyr som faktisk brukes i heimen, blir det enklere å avdekke hva slags ting som bare vil bli boende i skuffer og skap – uansett hvor fine eller praktiske de måtte være. Mer med mindre-prosjektet har dessuten ført til at jeg er blitt mye mer ærlig overfor meg selv når det gjelder livsstil, egen hverdag, (u)vaner og preferanser. Dette er erkjennelser som jeg tar med meg når jeg nå en sjelden gang skal shoppe.

Og så stiller jeg meg selv noen spørsmål:

Hvorfor ønsker jeg meg denne? Er det for glede, underholdning, trøst eller trang? Trenger jeg den egentlig– og er det noe jeg vil bruke mye i hverdagen slik livet mitt er i dag? Elsker jeg den?

Er den enkel å bruke, vedlikeholde, vaske? Passer det stilen min og vil den holde seg fin over tid? Hvor og hvordan er den produsert – og av hva slags materiale er den i – og av hvem? Noen ganger, når jeg står i en butikk, kommer jeg frem til at ja, denne vil både bli brukt og elsket. Enten det er en jakke, en spennende bok eller en lampe til en mørk krok i huset. Men ofte lar jeg være å kjøpe og gleder meg i stedet over opplevelsen av å se noe fint, og prøver heller å la meg inspirere til å bruke noe jeg allerede har på en ny måte.

Her er noen flere triks:

Gå fra butikken og vent en ukes tid før du eventuelt gjør et kjøp. Klarer du ikke å glemme tingen – eller var det bare en forbigående kjærlighetsgnist som begynte å slukne allerede etter noen timer eller dager? Begynn å se på selv rimelige kjøp som investeringer. Å dra kortet blir en litt større greie når du skal investere i noe for fremtiden, og en investering, det er noe som skal vare, og noe som gjerne har en litt høy verdi (uten at det trenger å handle om kroner og ører). En investering er dessuten noe man tenker seg godt om før man slår til på. De fleste har en omfattende indre dialog med lengre argumentasjonsrekker før de gjør et bilkjøp eller skaffer seg en ny sofa. Men selv en genser eller et kaffekrus er (forhåpentlig) ment å vare i årevis. Prøv å legge inn den samme fornuften og de samme resonnementene når du vurderer mindre kjøp.

Å rydde opp i heimen og få oversikt over hva man faktisk eier, fører til at man handler mindre. Før hendte det i hvert fall rett som det var at jeg måtte kjøpe inn ting jeg allerede hadde – fordi jeg ikke fant det eller ikke visste at jeg hadde det. Eller ikke hadde tatt meg bryet med å forstå alle funksjonene.

Den behagelige, tilfredse følelsen av å ha ”nok” her i verden er en slags muskel som må holdes ved like. Glemmer man å fokusere på den, er det akkurat som den dovner. Hold fokus og minn deg selv på hvorfor du ønsker å leve enklere og med færre ting når du er i butikken. Mer tid, mer penger, mindre rot, mer av de viktige tingene og så videre.

Liv

17.jpg