Hvorfor?

Hva? Hvem? Når? Hvor? Hvordan? Livet er fullt av spørsmål – men ofte glemmer vi det aller viktigste, nemlig hvorfor. Kanskje lar vi være å stille det fordi det noen ganger er det vanskeligste spørsmålet å svare på? Kanskje hopper vi over det fordi et hvorfor gjerne krever litt av oss, hvis vi skal svare ærlig og oppriktig – eller være en god lytter? Kanskje unngår vi det fordi et hvorfor kan avsløre verdier, meninger og holdninger som vi er opplært til å holde for oss selv, eller opplever som for private eller potensielt konfliktskapende å flagge? Men det er utrolig mange fine ting med å gjøre det som de fleste barn er så rågode på. Nemlig å spørre både seg selv og andre hvorfor man gjør som man gjør – eller er som man er. Det kan nemlig få oss opp av sirupen. Ut av hamsterhjulet og stresset, og inn i endring. Det kan få oss til å beholde retningssansen, enten det er i mørket eller i hverdagen, og det kan hjelpe oss å skille stort fra smått, og viktig fra uviktig.

jacob-postuma-409825-unsplash-1100x1650.jpg

Da vi satte i gang mer med mindre-prosjektet vårt hjemme stilte vi oss stadig spørsmål som «hvor begynner vi», «hva skal vi gjøre med disse», «hvordan skal vi klare å komme til bunns i alle disse tingene» osv. Men etterhvert gikk det opp for oss at dette egentlig bare var bagateller. Det store spørsmålet var hvorfor vi ville sette i gang og hvorfor vi ville kvitte oss med alle disse tingene som ikke betydde noe for oss.

Og etterhvert stilte vi stadig færre hva, hvem og hvordan, og begynte i stedet å undre oss over hvorfor vi hadde skaffet oss så mange unødvendige ting og hvorfor vi ikke hadde kvittet oss med dem. Og vi minnet hverandre stadig på hvorfor vi ønsker å leve enklere og med færre ting.

Å være bevisst på sitt eget «hvorfor» når man går i gang med noe nytt, eller skal bryte opp med noe gammelt, kan gi uvurderlig drahjelp. Da jeg for noen år tilbake tok et kurs i endringsledelse, brukte vi nesten 2 timer på å snakke om betydningen av et tydelig hvorfor. Det er nemlig selveste nøkkelen til endring! Det gjør det veldig mye enklere å huske på årsakene til utfordringene og handlingene dine. Og det gjør det enklere å bryte dårlige vaner og mønstre i hverdagen – og ikke minst – å holde på de gode.

Enten det gjelder en real opprydningssjau, et jobbskifte, en konflikt, flytting eller en livsstilsendring, så er det større sannsynlighet for at du til slutt oppnår det du vil, når du minner deg selv på hvorfor du vil det underveis. Og de små handlingene i hverdagen, som i blant kan virke uviktige og til tider meningsløse, blir plutselig viktigere og mer meningsfulle. Enten det er å ta seg bryet med å resirkulere syltetøyglassene og å stoppe opp for å prate med hun som sitter utenfor butikken (jeg vil gjøre en forskjell for miljøet og de rundt meg) eller å si nei takk til smågodtet på jobben (jeg vil komme inn i favorittbuksa igjen). Når du er bevisst på sammenhengen mellom slike små handlinger og målet ditt, øker sjansene for å lykkes. Ikke bare litt, men betraktelig, faktisk! Og så får du attpåtil den deilige følelsen av at det du gjør faktisk betyr noe.

Det meste blir enklere og bedre når man bare vet hvorfor.