Kom til bunns i rotet på 31 dager

Veldig mange jeg møter har det sånn som vi pleide å ha det. De bor i tilsynelatende ryddige hjem der alt er på stell når noen kommer på besøk– helt til noen uheldigvis åpner en skapdør eller skuff, og det tyter det ut med ting og tang og rot. De bruker uforholdsmessig mye tid på å rydde opp og holde orden i kaoset sitt, og når de først er kommet i mål med det synlige rotet, virker det uoverkommelig å rydde opp i det skjulte. Noe som etter hvert får boden og garasjen til å fylles til randen, og som gjør det vanskelig, og i blant  umulig, å finne tingene man faktisk trenger i hverdagen. Det er irriterende, frustrerende og ikke minst slitsomt. Det tapper en for energi å stadig gå rundt og lete, rydde og å føle at man vasser i rot hvor enn man går – og at rotet formerer seg a la hybelkaniner. Vi har som sagt vært der selv. I begynnelsen, da vi satte i gang mer med mindre-prosjektet vårt, ante vi ikke hva vi gikk til eller hva vi drev med. Men etter hvert ble det veldig tydelig for oss at det å bryte opp oppgaven i mindre deler er veien til suksess. De fleste av oss har rett og slett for mange ting og for lite tid til at det funker å komme til bunns på én dag eller én helg. Og da kan det være fint med en liten plan.

danielle-macinnes-222441-unsplash-1-1100x733.jpg

Her er en måte man kan gjøre det på. Du begynner med oppgave én den første dagen i måneden, og fortsetter med en ny hver dag de nete 31 dagene. Oppgavene tilpasser du selvfølgelig alt etter hva som er behovene hjemme hos deg. Det viktige er at du hver dag har et punkt på listen som du kan krysse av og som får deg et steg lenger frem i takt med kalenderen. Mai er rett rundt hjørnet, så det er bare å kaste seg uti det. Eller hvorfor ikke tjuvstarte og begynne i dag?

 1. Lag deg en utboks (en kasse eller en pose) hvor du kan legge alt du ikke vil ha eller trenger lenger. Sett den et sted du ofte går forbi og legg minst 5 ting i den allerede i dag.
 2. Kvitt deg med vesker, toalettmapper, lommebøker og portemoneer som du ikke bruker.
 3. Fjern alle stearinlys som er brent ned, og erstatt og lever alle lyspærer som er gått til gjenvinning. Spar gjerne stearinrestene til opptenning i peisen eller la ungene lage stearinkunstverk i en skål med vann.
 4. Kvitt deg med alle gavepapirrester som er blitt for krøllete til å brukes igjen.
 5. Resirkuler gamle magasiner og aviser.
 6. Kast eller gi bort hårprodukter som du ikke bruker lenger.
 7. Reparer eller gjenvinn juletrelys og lamper som ikke fungerer
 8. Gjenvinn tomme syltetøyglass og annen tomemballasje som du ikke trenger.
 9. Lever gammelt mobilutstyr som ikke brukes lenger enten til gjenvinning eller der du kjøpte det. (Noen steder kan du til og med få litt penger for dem).
 10. Legg en plan for når du skal bruke gavekort og tilgodelapper og kast de som er utgått på dato (det er visstnok ekstreme mengder med slikt rundt om).
 11. Kvitt deg med undertøy som du ikke liker å gå med.
 12. Ta farvel med gaver du har fått, men ikke bruker.
 13. Ta frem nål og tråd eller symaskin og reparer ødelagte klær.
 14. Kvitt deg med gamle skolebøker, kursmateriale og notatbøker som du er ferdig med.
 15. Resirkuler håndklær med umulige flekker, hull eller frynser eller klipp dem opp og bruk som filler.
 16. Gjør det samme med kjøkkenhåndklær med umulige flekker, hull eller frynser.
 17. God 17. mai! I dag skal du kanskje i smykkeskrinet en tur uansett? Fisk ut ødelagte smykker, klokker og annet og gjør det klar til reparasjon eller salg.
 18. Kvitt deg med hullete eller nedtråkkede sko.
 19. Slett gamle kontakter og sms-er.
 20. Avslutt abonnementer som du ikke lenger vil ha eller trenger.
 21. Kast gamle kort og brev som ikke lenger har verdi for deg i papirinnsamlingen. (Ta evt. bilde av brev du vil samle på og lagre dem digitalt i stedet).
 22. Rydd i roteskuffen. Lag nye plasser til det du faktisk vil ha der og kvitt deg med det andre.
 23. Selg eller gi bort tomme oppbevaringsbokser. Og unngå fristelsen med å fylle dem ...
 24. Kvitt deg med bukser som ikke passer kroppen din slik den er i dag. Husk at klær og tekstiler aldri skal i søpla – lever dem til Fretex, UFF eller gjenbruksstasjonen. Ingenting er for ødelagt, hullete eller stygt til å få nytt liv på et eller annet vis.
 25. Kvitt deg med topper, t-skjorter og gensere som ikke passer.
 26. Kvitt deg med alt av klær, sko og tilbehør som er utslitt eller hullete.
 27. Slett bildene du har som du ikke liker.
 28. Slett appene du ikke bruker.
 29. Selg eller gi bort dvd-er som du ikke ser eller har lyst til å se.
 30. Gi bort bøker som du er ferdig med eller ikke har lyst til å lese.
 31. Ta en siste runde i huset for å se etter unødvendige ting før du kvitter deg med innholdet i utboksen din. Det meste kan du sikkert selge, gi bort eller levere til resirkulering. Bra jobba! :-)