Nytt liv til gamle favoritter

En litt overraskende effekt av å kvitte seg ting, er at man blir gladere i tingene man beholder. Man setter større pris på det man har, og det blir mer meningsfylt og lettere å ta vare på eiendelene sine ­– og å reparere de som er blitt ødelagt. Før pleide klær og tekstiler som trengte reparasjon å hope seg opp i poser og hauger, og vi ble helt svett av tanken på å sette i gang med jobben. Det føltes mye enklere å kjøpe en ny strømpebukse enn å stoppe hullet ved storetåa. Men ettersom vi alltid har vært grønne i hjertet, ble det ofte til at vi i stedet inngikk et slags kompromiss ved å bare fortsette å bruke strømpebuksa, tross hullet. Uten at det var noen superløsning, akkurat. I blant hender det jo uforutsette ting som gjør at man må ta av seg på beina blant andre ... :-)

sarah-dorweiler-357724-unsplash-1100x1650.jpg

Uansett, så er et av de viktigste – og enkleste –  miljøgrepene vi kan gjøre i hverdagen, faktisk å kutte forbruket vårt på klær og tekstiler. Tommelen opp for å ta bedre vare på og bruke det vi allerede har i skapet. Og å vaske etter behov og ikke av vane (mellom 20-35% av mikroplasten i havet kommer fra klesvask av syntetiske klær og tekstiler), samt å heller kjøpe brukt når vi «må» ha noe «nytt». Smart for lommeboka er det også. Og sjansen for å dukke opp i samme kjole som naboen minsker betraktelig hvis din er omsydd eller fra 1985.

Gjennomsnittsnordmannen eier så mange som 359 plagg og kaster 23 kilo klær i året, ifølge beregninger som SIFO har gjort. Sjansen for at man har skjulte skatter i skapet er med andre ord stor. Og en kjole som er for lang, en regndress med rift i eller en skjorte med manglende knapper, kan få nytt liv og leve i mange år til med ganske så enkle grep. Bare man vet litt om hvordan.

I mange år har mamma vært den reddende reparasjons-engelen vår. Nesten hver gang hun har tatt turen fra Sogndal for å besøke oss, har hun fikset på alt fra sengetøy til knapper og glidelåser. Som yngst av sju søsken og med en oppvekst på et enslig nes uten overflod av nye ting og klær, blir hun ikke overveldet av en haug med ødelagte klær. Hun blir tvert imot begeistret! Og, ikke minst, kan hun kunsten å trylle med nål og tråd. For det er virkelig en kunst!

Men nå skal jeg jammen bli bedre på dette, jeg også. Om ikke annet, så for å lære jentene våre hvor bra det er å reparere og gi nytt liv til ting som er slitt og ødelagt, slik min egen mamma har lært meg. (Jeg skulle bare ha fulgt litt bedre med på hvordan hun gjør det, for mine kråkesting er ikke helt på samme nivå, for å si det slik!)

Jeg har derfor meldt meg på reparasjon- og redesignkurs med superdyktige Heidi Bjørnsdotter Thorsvik 7. mai kl 17.30 – 21.30 her i Oslo. Har du lyst å bli med kan du få mer info og melde deg på her: http://www.xn--vlt-0na.no/vlt/2018/4/7/reparasjon-og-redesign-studio-dreyer-hensley-mai-2018

Det blir kjempegøy!

Men, kjære mamma, hvis du leser dette – ikke vær redd for at du skal bli arbeidsledig neste gang du kommer på besøk. Du skal heller få hjelpe oss med å løfte steiner, bygge murer og plante og lage grønnsaksbed i hagen fremover. For det er du jo også rågod til. Blant veldig mye annet!

:-) Liv