Om å ha det på badet

Jeg har aldri vært spesielt forfengelig. Men som de fleste andre, liker jeg å føle meg bra. Og da jeg jobbet i magasinbransjen, med fri og konstant flyt av spennende, nye skjønnhetsprodukter, hår- og hudpleie-greier fylte dette opp hele badet vårt. Stadig flere ting kom inn, uten at vi klarte å bruke opp alt sammen. Da familien økte i omfang og det etter hvert også kom bleier i ulike størrelser, babyutstyr, badeender og diverse annet inn på baderommet, satte vi bare inn ekstra skap og ekstra kurver. Og sånn fortsatte vi – helt til vi begynte mer med mindre-prosjektet. Mens Yngvar tok for seg klesskapet som første post, begynte jeg nemlig på badet. Ganske enkelt fordi jeg alltid har vært håpløst emosjonelt knyttet til tingene mine, og det var det stedet i huset hvor jeg tenkte at jeg ville ha lettest for å kvitte meg med ting. Jeg startet i medisinskrinet der det var enkelt å være rasjonell. For ikke en gang jeg har kjempetrøbbel med å kvitte meg med medisiner som gikk ut på dato i forrige århundre!

element5-digital-611473-unsplash-1-1100x1648.jpg

Da alle de gamle medisinene var levert for destruksjon på apoteket, hadde jeg fått varmet opp "kvitte meg med-musklene" og jeg gikk jeg videre til produktene på badet. Her er noen smarte triks jeg lærte meg på veien mot et rent, ryddig og lekkert baderom:

Når du sorterer: Legg alle produkter i samme kategori i én haug. Det gir deg bedre oversikt over hva du har og trenger, og kanskje du får deg en overraskelse. Selv ble jeg nesten flau da jeg oppdaget at jeg hadde rundt 20 lipglosser i ulike rosa-/ferskentoner (!)

Lag deg en bruk opp-boks, en kaste-boks og en gi bort-boks. Husk at venner og familie gjerne blir glade for skjønnhetsprodukt-donasjoner, noe som kan gjøre det lettere å kvitte seg med ting (spesielt produkter som har kostet flesk ...).

Kvitt deg med «duplikat-produkter» = alt du har to eller flere av som gjør samme nytten og «morsomt å bruke en vakker dag-ting» = unødvendige ting som du strengt tatt lever like godt med uten å oppbevare i huset ditt. Eksempler på dette kan være 12 body lotions og løsvippe-settet.

Sett alltid halvtomme produkter (eller halvfulle, da, alt ettersom hvordan du ser det :-)) forrest i skapet slik at du bruker dem opp først. Ha eventuelt uåpnede produkter på et eget sted til du trenger å erstatte de du har brukt opp. Slik blir det ryddigere og du slipper å kaste brukbare ting.

Legg merke til hvilke produkter du pleier å ha med deg i treningsbaggen når du skal dusje på treningsstudio eller i toalettmappa når du skal på ferie. Trenger du egentlig så mange flere produkter på badet enn det? Og i tilfelle – hvilke, og hvorfor?

Finn en tom toalettmappe eller en pose hvor du de neste to ukene legger alle produktene etter at du har brukt dem. Når de to ukene har gått kan du jo vurdere om du trenger så mange flere ting enn de som er i denne toalettmappa/posen?

Venn deg til å bruke opp før du kjøper inn nytt. Lagring av skjønnhetsprodukter er en uting da de fort går ut på dato eller bli harske og ødelegges av varmen på baderommet.

Hører alle tingene du oppbevarer hjemme på badet? Finn nye steder til tingene som strengt tatt ikke er baderomsting.

Er du som meg, vil du kanskje bli glad for å bytte ut noen av produktene på badet med naturlige produkter fra kjøkkenskapet eller miljøvennlige multiprodukter som gjør at du kan bytte ut fire flasker og flakonger med én. Kokosolje (til alt fra hudkrem og sminkefjerner til tannkrem) og kaffegrut/salt (bodyskrubb) til Dr. Bonner-såpe (kles-, hus- og kroppsvask til sjampo).

Det er lett å gå i fella og tro at man trenger en hel haug av produkter og remedier for å føle seg fin. Finn ut hvilke produkter du elsker og hvilke du bare bruker av gammel vane eller bare fordi du har dem. Og hvor mye trenger du EGENTLIG? Svaret vet bare du. Men du må nok tenke deg godt om før det åpenbarer seg, for behovet for veldig mange av de produktene vi bruker til daglig er skapt av folk og firmaer som vil tjene penger på at vi ikke føler oss bra nok slik vi er. De forteller oss at vi ikke har glansfullt nok hår, hvite nok tenner, røde nok kinn eller fine nok negler. Og at vi trenger det ene eller andre for å bli like fin som den blankpolerte damen de har fotoshoppet i reklamen for å selge oss det ...

Men altså: Selv om man har lyst å rydde opp og omgi seg med færre ting, så ER det selvfølgelig deilig med litt hverdagsluksus. Noen skjønnhets- og kroppsprodukter kan virkelig løfte hverdagen og slike saker skal du jo selvfølgelig beholde! Jeg har for eksempel sjampo og dusjgelé fra det fine norske merket Rein (http://www.reinhudpleie.com/ ) som gjør meg litt lykkelig hver gang jeg bruker dem. Det gjelder bare å holde antallet duppeditter nede. For jo færre produkter, dess ryddigere bad og dess raskere morgenstell. Og du verden så deilig det er å kun omgi seg med favoritter på badet! Det er skikkelig luksus – for meg i hvert fall!

:-) Liv