Om å ha nok

Vi har ennå til gode å møte noen som ikke har blitt overrasket når vi forteller at vi har kvittet oss med halvparten av det vi før hadde i huset. Spesielt de som besøker oss synes det er merkelig, for ... det ser jo ikke ut som det mangler noe her. Vi har nok stoler og bordplass. En svær sofa, med puter og pledd til og med! Bøker og bokhylle. Potteplanter, lysekroner i taket og kunst på veggene. Kjøkkenutstyr og nok kopper og fat til både oss selv og gjesten våre. Det som er borte, er alle de unødvendige tingene. Den ekstra sofaen vi aldri brukte. Spisestuebordet og alle stolene som vi brukte kun fordi vi hadde dem og følte at vi måtte gjøre nytte av dem. Hylleseksjonen med ting vi ikke trengte, bøker vi hadde lest og ting vi ikke brukte og som vi ikke visste hvor vi skulle gjøre av. Og veldig, veldig mange andre ting som var blitt værende i hjemmet vårt uten grunn, og gjorde det vanskelig å finne tingene vi trengte og var glad i.

1-1.jpg

Og akkurat dette er det mange som kjenner seg igjen i. Den konstante letingen. Frustrasjonen over rotet som alltid kommer tilbake, uansett hvor gode systemer man lager for å oppbevare ting. Følelsen av å være tynget ned av alle tingene rundt seg.

I vår del av verden kan nesten hvem som helst fylle hjemmet sitt med ting – og de fleste av oss har gjort det. Det er et forbruk og en overflod som har lite eller ingenting å gjøre med inntekt, kjønn, livssituasjon eller alder. For det spiller ingen rolle om du fyller huset ditt med ting og tang fra Nille, arvegods, antikviteter eller dyr og rålekker skandinavisk design. Hvis du som bor der synes at det er for mange ting per kvadratmeter, blir resultatet det samme: En stille, invaderende fornemmelse av uorden og rot. Du kan rett og slett få litt problemer med å puste.

Å rydde opp og kvitte seg med ting er en enkel løsning som kan være en langt fra enkel oppgave i praksis. Eiendelene våre er knyttet til alt fra identiteten vår, statusen, økonomien, kulturen og tiden vi lever i. Blant mye annet. Selv har jeg måttet ta et skikkelig oppgjør med min emosjonelle tilknytning ting. Jeg har måttet lære meg smarte knep for å bli mer rasjonell rundt ting jeg har fått eller arvet – eller har spart på siden barndommen, uten at jeg helt vet hvorfor. Jeg har innsett at minnene sitter i hodet mitt, ikke i tingene. Og at ting må være til nytte eller glede for å få liv å oppta plass i huset. Jeg har også lært meg at det ikke går an å bruke opp et dyrt bomkjøp selv om det ligger aldri så lenge innerst i skapet og gir meg dårlig samvittighet hver gang jeg ser det …

Vi hadde aldri noe mål om å kvitte oss med over halvparten av eiendelene våre. Det bare ble slik. Og de færreste vil kanskje gå så langt som det vi har gjort. Alle har forskjellige behov, ønsker og tanker om det gode liv og hva som er viktige ting å ha i livet og i huset. Et mer med mindre-prosjekt krever at du selv finner ut hva som er viktig for deg og det livet du vil leve, slik at du kan holde fokus på dette, og kvitte deg med de unødvendige tingene.

Kanskje vil du underveis oppdage at det ikke bare er fysiske gjenstander du vil kvitte deg med. Et slikt prosjekt kan nemlig føre til positive endringer som går langt utover tingene i huset. Slik har det i hvert fall vært for oss. Ved å fokusere på de viktige tingene, og å rydde plass til det som egentlig betyr noe, blir hverdagen – og livet – enda bedre.

Fikk du lyst til å sette i gang med en opprydning du også? Her er dagens tips:

Finn en krok eller et område hvor du fjerner alt av unødvendige ting som du ikke vil ha der. Når kroken ser akkurat så ryddig og lekker ut som du vil ha den, har du ikke lov til å dra inn ting igjen – ikke en gang et magasin eller telys. La den få skinne og minne deg på hvordan du helst vil at resten av huset ditt skal se ut. Og så fortsetter du med å utvide kroken litt for hver dag som går.

:-) Liv