Sunne havrekjeks

Mormoren min pleide å bake skikkelig gode havrekjeks. Du vet, sånne søte, akkurat passe knasende og samtidig litt myke kjeks, med smak av både meierismør og bestemorfang. Farmoren min, derimot, hadde alltid en pakke Bixit på lur i kjøkkenskapet. Hver gang jeg besøkte henne og hun skulle ha kaffen sin, serverte hun meg et sånt søtt, sprøtt og deilig kjeks eller to. Jeg elsket begge de høyst forskjellige damene, og jeg elsket begges havrekjeks. Og ikke minst elsket jeg alle de fine stundene vi hadde rundt kjeksspisingen vår.

For noen år siden begynte jeg derfor å jakte på en oppskrift hvor disse to barndommens havrekjeksversjoner kunne møtes. Og gjerne med en litt sunnere vri.

Så gjett om jeg ble glad da jeg i fjor skulle intervjue ernæringsekspert Linn Hansen til Glutenfri Matlyst, og fikk oppskriften på hennes fantastiske havrekjeks! Den fine bloggen hennes, som er full av gode, sunne oppskrifter, finner du forresten her: http://sprudlendesunn.no/blogg/

Disse havrekjeksene må du rett og slett bare prøve. De er søte, uten å være for søte, og de smaker akkurat som de beste havrekjeksene i verden, spør du meg. Har du ikke glutenintoleranse kan du fint bruke vanlig hvetemel. Selv bruker jeg alltid speltmel – og ofte en blanding av fint og sammalt. Og jeg bruker som regel litt mindre sukker enn i oppskriften. Men kjeksene er ganske snille med blodsukkeret uansett, på grunn av fettinnholdet i både gresskarkjernene og valnøttene, og bruken av kokosblomstsukker. Har du ikke kokosblomstsukker i hus, så ta en tur innom nærmeste helsekost eller kjøp på nett. I tillegg til at det er sunnere for deg, er det så søtt, karamellaktig og godt at du like godt kan ta farvel med vanlig, hvitt sukker for alltid. Det har i hvert fall vi gjort.

HIMMELSKE HAVREKJEKS (ca.12 stk)

100g mykt smør1 dl kokosblomstsukker1 ts vaniljepulver3 1/2 dl havregryn1 1/2 dl TEFF mel – eller speltmel om du tåler gluten1 egg1 dl hakkede valnøtter eller hasselnøtter – eller en blanding av disse to1/2 dl gresskarkjerner/solsikkekjerner – eller en blanding av disse to

Rør sukker og smør godt sammen. Bland så inn resten av ingrediensene. Form deigen til flate, runde kjeks på bakebrettet og stek i ovnen på 180 grader i 15-16 minutter. Nam!

9.jpg