Himmelske havrekjeks

Mormoren min pleide å bake skikkelig gode havrekjeks. Du vet, sånne søte, akkurat passe knasende kjeks, med smak av både vanilje og bestemorfang. Farmoren min, derimot, hadde alltid en pakke Bixit på lur i kjøkkenskapet. Hver gang jeg besøkte henne og hun skulle ha kaffen sin, serverte hun meg et sånt søtt, sprøtt og deilig kjeks eller to. Jeg elsket begge de høyst forskjellige damene, og jeg elsket begges havrekjeks. Og ikke minst elsket jeg alle de fine stundene vi hadde rundt kjeks-spisingen vår.

For noen år siden begynte jeg derfor å jakte på en oppskrift hvor disse to barndommens havrekjeksversjoner kunne møtes. Og gjerne med en litt sunnere vri.

Så gjett om jeg ble glad da jeg for noen år tilbake intervjuet ernæringsekspert Linn Hansen, og fikk oppskriften på hennes fantastiske havrekjeks! Den fine bloggen hennes, som er full av gode, sunne oppskrifter og smarte kostholdsråd, finner du forresten her. Virkelig verdt å sjekke ut!

Disse havrekjeksene må du rett og slett bare prøve. De er søte, uten å være for søte, og de smaker akkurat som de beste havrekjeksene i verden, spør du meg. Har du glutenintoleranse kan du fint bruke glutenfritt mel, og du kan også fint bruke litt mindre sukker enn i oppskriften. Men kjeksene er ganske snille med blodsukkeret uansett, på grunn av fettinnholdet i både frø og nøtter, og bruken av kokosblomstsukker.

Har du ikke kokosblomstsukker i hus, så ta en tur innom nærmeste helsekost eller kjøp på nett. I tillegg til at det er bedre for deg, er det så søtt, karamellaktig og godt at du like gjerne kan ta farvel med vanlig, hvitt sukker. Det har i hvert fall vi gjort.

HIMMELSKE HAVREKJEKS (ca. 12 stk)

100g mykt smør, feks rapskokos
1 dl kokosblomstsukker
1 raus ts vaniljepulver
3 1/2 dl små havregryn
1 1/2 dl finmalt speltmel
1 ss fiberhusk + 3 ss vann (eller 1 egg)
1 dl hakkede valnøtter, pecannøtter, hasselnøtter eller andre nøtter du liker/tåler
1/2 dl solsikkefrø
En liten klype Maldon-salt (kan sløyfes)

Rør sukker og smør godt sammen. Bland så inn resten av ingrediensene. Form deigen til lubne, runde kjeks på bakebrettet og stek i ovnen på 180 grader i 15-16 minutter.

Kjeksene på bildet laget vi med pecannøtter (som ungene her i huset kaller karamell-nøtter). Og de ble HELT himmelske!

Kjeksene på bildet laget vi med pecannøtter (som ungene her i huset kaller karamell-nøtter). Og de ble HELT himmelske!

Disse kjeksene er supre å bake med barna! Hvem bryr seg om at de skal være helt runde, liksom?  Og la for all del ungene smake på deigen. Den er sååå god!

Disse kjeksene er supre å bake med barna! Hvem bryr seg om at de skal være helt runde, liksom?
Og la for all del ungene smake på deigen. Den er sååå god!

Det går sikkert an å dyppe kjeksene i smeltet (mørk) sjokolade også, om man vil ha sjokoladevarianten av Bixit. Men så langt har vi aldri kommet. For en slags Maryland cookies-vri kan du hakke opp en plate sjokolade i stedet for frø og ha i deigen. Garantert godt det også :-)

Det går sikkert an å dyppe kjeksene i smeltet (mørk) sjokolade også, om man vil ha sjokoladevarianten av Bixit. Men så langt har vi aldri kommet. For en slags Maryland cookies-vri kan du hakke opp en plate sjokolade i stedet for frø og ha i deigen. Garantert godt det også :-)