Ting man har fått

Etter at vi skrev «De beste tingene i livet er ikke ting» har vi ofte fått spørsmål rundt dette med arvede ting og gaver som man beholder selv om man verken liker eller bruker dem. Det er nemlig merkelig hvor vanskelig det er å kvitte seg med ting man har fått. Eller kanskje ikke. Gaver er jo så mye mer enn bare gaver!

Til alle tider, og i alle kulturer, har mennesker knyttet bånd gjennom gaveutveksling. Gavene vi gir hverandre skaper gjensidige forpliktelser, bånd og forventninger om en eller annen form for gjenytelse – før eller senere. Gaver forteller dessuten om relasjonen mellom giver og mottaker, og skaper, bekrefter og symboliserer gjensidig sosial avhengighet. Blant mye annet. De fleste av oss er opptatt av at gaven vi gir skal falle i smak. Men i en tid der trendene skifter annen hver uke, tilgangen på ting er enorm og alle gjerne vil ha sin egen helt spesielle stil, er det egentlig råflaks om man skulle slumpe til å treffe blink med en gave, selv til folk man kjenner godt.

Likevel synes mange at det er tabu å gi en gave videre. Men når noen har gitt deg noe, så har de faktisk gitt deg råderett over tingen. Når den er overlevert er det du som bestemmer over den. Det er opp til deg om du vil bruke den, gi den videre eller sette den innerst i et skap blant andre ting du ikke vet hvor du skal gjøre av. Vi vil absolutt ikke anbefale det siste, men vi vet jo, like godt som du, at det er der de fleste gave-tingene som vi utveksler ender.

619450922886058.XuhcvMymyvTmYPQuzsGb_height640.png
619450922886056.lG4u2nWt8bEl01o9v4Zl_height640.png
619450922886052.vMt3JbQIBguKkcBYXlTw_height640.png

For oss har det hjulpet veldig å snu på det:

Vil jeg at noen skal føle seg forpliktet til å beholde en gave fra meg – bare fordi det er jeg som har gitt den til dem?

Liker jeg tanken på at noen omgir seg med og bruker en ting som gir dem en dårlig følelse – bare fordi de har fått den av meg?

Så klart ikke! Man vil jo mye heller at tingen gis videre, selges eller resirkuleres. Det siste vi ønsker er at noen skal oppleve ubehag rundt noe de har fått av oss. Intensjonen var jo det komplett motsatte! De færreste vil dessuten merke at man ikke har gaven lenger. For hvem går vel rundt og husker alle gavene man har gitt og til hvem?

Gaveutveksling er viktig for folk, så gi beskjed og snakk om det i god tid med venner og familie dersom du ikke ønsker deg ting i gave til jul, bursdag, middagen osv. Ta en prat eller skriv det på innbydelsen at du i stedet ønsker deg noe spiselig eller en opplevelse. Eller en gave til en veldedig organisasjon som du har hjertet ditt i. Vær gjerne konkret, det setter folk som regel pris på. Selv blir vi alltid kjempeglade for en pose med god kaffe eller te, eplejuice fra en lokal gård eller gode oster. Å gi spiselige ting og drikke er perfekt for de som synes det er uvant med ikke-fysiske gaver. Olje med selvplukket ramsløk fra Tromøya, hjemmebakte lefser, en favn med egendyrkede grønnsaker, nybakt brød og en deilig hjemmelaget krydderblanding til taco, er noen av de fineste gavene vi har fått i år. I tillegg til leie av kano på Sognefjorden, inkludert barnevakt, så vi en vakker sommerkveld kunne padle inn i solnedgangen sammen.

:-) Liv