Veggis bolognese

Egentlig synes jeg ikke at man skal prøve å få vegetarmat til å ligne på kjøttretter. For det første vil dedikerte kjøttelskere (som regel med rette) rynke på nesa fordi kjøtt er kjøtt, og kjøtterstatning er … en erstatning, og noe helt annet. Og for det andre – hvorfor kopiere kjøttretter når det finnes så mange fantastiske vegetarretter som er gode nok som de er, liksom? Men det finnes selvfølgelig unntak, og dette er ett av dem.

Spaghetti bolognese er en av de vanligste rettene i barnemenyer rundt om, og i følge sikre kilder smaker den da gjerne som en blanding av pasta, søt ketchup og kjøttdeig med litt ekstra salt i. De færreste over 25 vil derfor innrømme at de er begeistret for denne italienske klassikeren som ikke er fra Bologna, tross lurenavnet. Men en skikkelig bolognese, med løk, gulrøtter og selleri med et fløyelsmykt teppe av tomater rundt seg, er en saus som alle egentlig elsker. For den som ikke spiser kjøtt, er dette en deilig bolognese-ish variant som smaker himmelsk, og med smaken og linsenes tyggemotstand ligner de såpass mye på originalen at det er greit å kalle den det. De har jo tross alt juksa med det navnet allerede!

Bare for å ha sagt det: Dette blir MYE mat. Men det er perfekt hvis du skal ha gjester – eller vil gjøre som oss: Spise pasta bolognese én dag og pizza neste (himmelsk på grov bunn, med masse ost på toppen og et realt dryss basilikum/oregano). Er du så heldig at det blir enda noe igjen, så frys det ned til en lettvint middag en annen dag. Denne sausen funker også veldig bra til lasagne og mousaka (kjør på med muskat og kanel!), og smakt til med litt koriander og chili, er den perfekt til taco også.

Her er oppskriften på veggis bolognese:
1-2 løk
3-4 hvitløksfedd
3-4 gulrøtter
1-2 selleristenger
En stor neve soltørkede tomater (legg først i bløt i noen minutter om du ikke bruker sånne på glass. Kan også droppes.)
ca 5 dl vann
2 pakker hakkede tomater eller et stort glass med passata
1 glass tomatpuré
400 g grønne linser eller belugalinser
Noen laurbærblader
Salt og pepper
Oregano
Et dryss kanel

Hakk løk, hvitløk, gulrøtter, selleristenger og soltørkede tomater. Fres løken på svak varme i olivenolje til den er glansfull og lekker, før du har i de andre grønnsakene og lar det hele surre i noen minutter. Ha i linser, laubærblader, tomatpuré, hakkede tomater/passata og det meste av vannet. Bruk det som er igjen av vannet til å riste ut alt av tomat i glass og bokser og ha i gryta. Ikke noe matsvinn her! Kok opp under omrøring, skru ned varmen og la det putre på lav varme i en halvtimes tid. Rør om innimellom. Smak til med krydder. Vil du ha litt ekstra protein og fylde, tilsetter du en pakke kidneybønner på slutten av koketiden.

Husk å være raus med parmesanen og oljen ved servering – det er et must. Litt pesto eller ferske urter til er også veldig godt. Og ja, da – litt rødvin både kokt inn i sausen og som følgesvenn til den ferdige maten er svært passende det også.

Tips: Legg linsene i bløt om morgenen før du drar på jobb, og finhakk alle grønnsaker, så halverer du koketiden og får middag i ekspressfart!

19.jpg
20.jpg
21.jpg
23.jpg
24.jpg
26.jpg